Oblačila Mannekena Pisa so na ogled v novem muzeju. Foto: Reuters
Oblačila Mannekena Pisa so na ogled v novem muzeju. Foto: Reuters

Kostume so do zdaj razstavljali v bruseljskem Mestnem muzeju, zdaj pa je fantek, ki lula, eden glavnih bruseljskih simbolov, dobil svoj muzej, imenovan GardeRobe MannekenPis.

Med letoma 1918 in 1940 je imel kip (visok je 61 cm) približno 30 oblek, danes pa jih ima že 965. V muzeju so razstavili izbranih 133 kosov, med njimi opravo Božička, grofa Drakule, na ogled bodo tudi narodne noše, ki jih je deček prejel z vseh koncev sveta ...

Vsi kostumi, razstavljeni v muzeju, so unikatni, razen enega - tistega, ki ga je leta 1747 francoski kralj Ludvik XV. podaril v znak opravičila, ker so njegovi vojaki skušali ukrasti Mannekena.

Na leto dečka, ki ga je izdelal Jerome Duqesnoy, oblečejo 130-krat, obstajajo pa stroga pravila, kaj mu lahko nadenejo - ničesar v komercialne namene, ne sme nositi oblačil, ki bi na kakršen koli način izražala politična prepričanja ...

Novi muzej je razdeljen na sedem delov, med njimi najdemo geografskega, športnega, oddelek narodnih noš ...

Manneken Pis trikrat v duhu Slovenije
Manneken Pis je 25. junija lani zaznamoval 25. obletnico osamosvojitve Republike Slovenije, takrat je oblekel gorenjsko narodno nošo. Pred tem so ga "po slovensko" oblekli še dvakrat - prvič 30. aprila 2004, dan pred vstopom Slovenije v Evropsko unijo, drugič pa na 20. obletnico osamosvojitve Slovenije.