Šimpanz Boris se je izkazal kot pozoren očka in mož - nežno boža malo Leono in Neži natančno neguje kožuh. Foto: ZOO Ljubljana
Šimpanz Boris se je izkazal kot pozoren očka in mož - nežno boža malo Leono in Neži natančno neguje kožuh. Foto: ZOO Ljubljana

Mladičko je šimpanzinja Neža sicer rodila že konec marca, toda v ljubljanskem živalskem vrtu so želeli, da najprej starši v miru sprejmejo in spoznajo novorojenko ter se izkažejo kot skrbni starši.

Leona je bila v prvih mesecih tudi močno dovzetna za različne bolezni, ki zlasti razsajajo spomladi in ki bi jih lahko prinesli obiskovalci.

Zadovoljna družinica
Tri mesece stara, v toplem in varnem naročju pri 18 let stari mami Neži, pa zdaj že zvedavo gleda v svet in se veseli novih srečanj. Že do zdaj pa jo je mama s ponosom in rada razkazovala oskrbnikom, da so jo lahko na servisnem hodniku skozi mrežasto ograjo pobožali po glavi, nadzirali njeno rast in napredek ter zdravstveno stanje, so sporočili iz ZOO-ja Ljubljana.

Kot pozoren oče se je izkazal tudi 29-letni Boris, ki ju ves čas spremlja s pogledom, boža Leono in Neži natančno neguje kožuh. Skupaj spijo v gnezdu na polici, med seboj si Boris in Neža delita hrano.

Nestrpno čakali mladiča
Ta mesec so jim prenovili njihovo domovanje. Zamenjali so stenske obloge, tlake ter plezala in igrala. Mlada družina bo od danes naprej spoznavala prenovljeno okolje in v ZOO-ju Ljubljana verjamejo, da jim bo zelo všeč. Leona pa se bo lahko učila plezalskih spretnosti na novih igralih, ko bo še malo zrasla, saj se trenutno tesno drži svoje mame Neže in je še premajhna za samostojno raziskovanje.

V našem edinem živalskem vrtu so kar nekaj let čakali na izsledke genetskih raziskav krvi šimpanzov iz evropskih živalskih vrtov, ki so potekale na Danskem. Raziskave so potrdile, da naše samice pripadajo zahodni podvrsti šimpanzov. Zato se je za njim najprimernejšega partnerja izkazal samec Boris, saj pripada isti podvrsti in je genetsko zelo pomemben za nadaljevanje populacije te podvrste šimpanzov v živalskih vrtovih.

K nam je prišel spomladi leta 2015 iz zagrebškega živalskega vrta, rodil pa se je v nemškem živalskem vrtu Krefeld. Postopoma so ga seznanjali z vsako samico posebej. Še prav posebej sta se spoprijateljila z Nežo, v živalskem vrtu pa so nestrpno čakali mladiča.

Vseh pet šimpanzov skupaj?
V ZOO-ju Ljubljana imajo sicer trenutno pet šimpanzov. Babica Mojca je skupaj z vnukinjo Niko ločena od srečne družinice, saj se je izkazala za preveč posesivno in ljubosumno.

Vse šimpanze bodo ponovno skušali združiti v enotno skupino, ko bo Leona malo zrasla.