V Rimu bodo prvič za javnost odprli Mussolinijev bunker. Foto: Reuters
V Rimu bodo prvič za javnost odprli Mussolinijev bunker. Foto: Reuters

"Z odprtjem tega bunkerja želimo ohraniti spomin na eno najtemnejših strani naše zgodovine," je ob ogledu Mussolinijevega bunkerja, ki prvič odpira vrata za javnost, dejal rimski župan.

Obiskovalci bodo lahko v bunker v Rimu prvič vstopili prihodnji petek, kot eden prvih pa si ga je v soboto že ogledal rimski župan Ignazio Marino.

Zatočišče, ki si ga je italijanski fašistični voditelj Mussolini uredil pod svojo rimsko vilo Torlonio, so v preteklih letih obnovili in bo zdaj na ogled tudi obiskovalcem. Benito Mussolini je dal bunker zgraditi v 40. letih prejšnjega stoletja zase in za svojo družino.

Mussolini, ki je bil na oblasti med letoma 1922 in 1943, je dal bunker zgraditi za primer zračnega napada. Gradbena dela so se začela leta 1942, vendar ga fašistični voditelj nikoli ni imel priložnost uporabljati, saj ob njegovem strmoglavljenju z oblasti leta 1943 še ni bil dokončan, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Bunker je bil prvotno vinska klet pod vilo na razkošnem posestvu, ki je pripadala eni izmed rimskih plemiških družin, ki pa jo je Mussolini razlastil, da bi si tam uredil rezidenco.