Rožnate sanje so v sredo postale najdražji dragi kamen, kadar koli prodan na dražbi. Zanj so na dražbi namreč iztržili skoraj 62 milijonov evrov. Foto: EPA
Rožnate sanje so v sredo postale najdražji dragi kamen, kadar koli prodan na dražbi. Zanj so na dražbi namreč iztržili skoraj 62 milijonov evrov. Foto: EPA

Po napeti petminutni tekmi med štirimi tekmeci sta na koncu ostala le dva - poleg zastopnika newyorškega oblikovalca dragih kamnov Isaaca Wolfa, ki je bil prisoten v dvorani, se je za diamant po telefonu potegoval tudi kupec iz Azije.

Diamant je po dolgi tišini ob doseženi ceni 67 milijonov švicarskih frankov končal v rokah prvega, ki je dodal še milijon frankov. Prodajo je približno 150 zbranih pospremilo z aplavzom, zaigrala je melodija iz Pink Panterja, osebje pa je med zbrane na dražbi razdelilo kozarce rožnatega šampanjca.

Rožnata zvezda bo postala Rožnate sanje
Zmagovalec dražbe Isaac Wolf bo diamant preimenoval v Rožnate sanje, so sporočili iz dražbene hiše Sotheby's.

Sotheby's je sicer že pred tremi leti za takrat rekordnih 34 milijonov evrov prodal redek rožnati diamant, nova dražba pa je v sredo potekala le nekaj dni po tistem, ko je konkurenčna dražbena hiša Christie's prodala oranžni diamant za 26,5 milijona evrov, kar je bil prav tako rekord v tej kategoriji.

Diamant, kakršnega nima niti britanska kraljeva zakladnica
59,60-karatni diamant Rožnata zvezda sicer velja za največjega v svojem razredu, pri čemer je tisti na drugem mestu za več kot polovico manjši. Bleščeč kamen je izoblikovan v ovalno obliko in meri 2,69 krat 2,06 centimetra, tehta pa slabih 12 gramov. Poleg svoje barve se v redko podskupino uvršča tudi zaradi čistosti kristalov in optične prosojnosti.

"Ta diamant je resnično prava redkost. Niti v zakladnici britanske kraljeve družine, ki velja za eno najbogateje založenih na svetu, ne boste našli diamanta te velikosti ali barve," se navdušuje dražbenik David Bennett. Največji rožnati diamant na svetu je sicer Darya-i-Nur, ki počiva v državni zakladnici Irana.

Rožnato zvezdo je leta 1999 v Afriki našlo kartelno združenje De Beers, ki v svetu dominira pri iskanju diamantov. Žlahtni kamen je nato obdelalo in spoliralo podjetje Steinmetz Diamonds, ki je v lasti najbogatejšega Izraelca Benyja Steinmetza, javnost pa ga je prvič ugledala okoli vratu danske supermanekenke Helene Christensen leta 2003 v Monaku.