Strasten tekač je postal v visoki starosti. Foto: EPA
Strasten tekač je postal v visoki starosti. Foto: EPA

Tako kot je obljubil lani po rekordnem teku v Vroclavu - na veteranskih igrah je postavil evropski rekord v teku na 100 metrov, pretekel jih je v 32,79 sekunde - pred njim je rekord držal 96-letni moški - se je letos udeležil veteranskega prvenstva v Torunju.

Tam je Poljak, ki velja za najstarejšega še dejavnega atleta na svetu, navdušil vse s svojo fizično pripravljenostjo.

Kljub visoki starosti se Poljak še vedno dejavno ukvarja s športom. Mož je odličnega zdravja, kot pove sam, pa ni nikoli potreboval zdravniške pomoči: "Želel bi, da vsak doživi moja leta zdrav, kot sem jaz, da ne bi vedeli niti, kaj je zdravnik." Kot je povedal v enem izmed intervjujev, sam veliko pozornosti namenja prehrani - vsem tako odsvetuje prenajedanje in hrano v poznih večernih urah, priporoča pa tudi dovolj spanja.

Strasten tekač je postal v visoki starosti. Je pa danes upokojeni Poljak vsakodnevno pešačil oziroma kolesaril do službe, ki je bila od doma oddaljena 10 kilometrov. Tudi danes vsakodnevno prehodi to razdaljo, da obišče ženin grob.

Klobuk dol, gospod Kowalski, ki bo 106. rojstni dan praznoval 14. aprila. Kot je še povedal Stanislaw, je eden izmed receptov za tako visoko starost tudi to, da je vedno počel, kar je želel, in se ni razburjal. "Vedno mi je govoril brez stresa, je zelo miren človek," je povedal eden izmed 10 vnukov Stanislawa Kowalskega.

V teh dneh tekmuje na veteranskem prvenstvu v Torunju - gospoda v akciji, si lahko pogledate spodaj.