Halloween je čas praznovanja in vraževerja. Foto: EPA
Halloween je čas praznovanja in vraževerja. Foto: EPA
Minila je noč čarovnic

Zadnji dan v oktobru se pokaže priložnost za najstrašnejše plese, za najgrozljivejše filme in za najbolj čarovniška oblačila. Svoje grozljive maske navdušenci nad omenjenim praznikom pokažejo tudi na paradah, najbolj množično praznovanje noči čarovnic je čez lužo.

Največji ameriški dogodek na noč čarovnic je tisti v New Yorku, natančneje v mestnem predelu Greenwich, ki vsako leto pritegne približno dva milijona gledalcev, svoje maske je na 41. paradi pokazalo okoli 50.000 udeležencev z vsega sveta.

Ideje za like, ki se pojavljajo ob noči čarovnic, prihajajo denimo iz romanov o Frankensteinu, grofu Drakuli in iz druge podobne literature ter iz klasičnih filmskih grozljivk.

Noč strahu, humorja in norčevanja
Eden izmed ciljev noči čarovnic, praznika, ki izvira iz verovanja, da se čarovnice povezujejo z duhovi umrlih, je vzbuditi strah pri ljudeh. Strah je eno izmed osnovnih čustev, ko se počutimo ogrožene, strah pred smrtjo pa je lahko med vsemi strahovi najmočnejši. "Naši predniki so se strahu pred smrtjo uprli z najmočnejšim orožjem, ki ga ima človek na voljo, to je moč humorja in norčevanja," je ameriški avtor Sam Portaro zapisal v svojem vodniku po manjših praznovanjih s konca 20. stoletja.

Spodnje fotografije kažejo, da je noč čarovnic resnično praznik, ki ga je posvojil ves svet - na včerajšnjo noč so se v grozljive maske preoblekli v Bremnu, Caliju, Haagu, Johannesburgu, Vroclavu ...

Minila je noč čarovnic