Nasmešek kljub ne ravno lahkim razmeram. Foto: Reuters
Nasmešek kljub ne ravno lahkim razmeram. Foto: Reuters

Najboljši način premagovanja strahu pred višino je skočiti oziroma preplezati oviro, imenovano Everest, pravijo organizatorji tekmovanja Tough Mudder. Na 16–19 kilometrov dolgi preizkušnji je možnosti za soočenje z različnimi strahovi več – tekmovalci morajo premagati več kot 25 ovir, ki vključujejo ogenj, led, električne žice ...

Večtisočglava množica se je želela preizkusiti v premagovanju različnih ovir – tako so morali po "blatni milji" poldrugi kilometer dirjati skozi blato, v katerega so se pogrezali do kolen in še čez, na "terapiji z elektrošokom" so se prebijali skozi zaveso električnih žic, morali so preskakovati odprti ogenj in skakati v mrzlo vodo, po kateri so še vedno plavali kosi ledu.

Na tekmovanju, kjer tekmovalci preizkušajo fizično in psihično moč, ni zmagovalcev oziroma so zmagovalci vsi, ki jim uspe premagati preizkušnjo. Kot kažejo podatki, se je čez vadbeni poligon, poln ovir v vseh letih uspešno prebilo 78 odstotkov tekmovalcev.

Prvo tekmovanje Tough Mudder, pod katero se podpisujeta v New Yorku živeča Britanca – Will Dean in Guy Livingstone – je potekalo leta 2010 v smučarskem letovišču Bear Creek v Pensilvaniji. Udeležilo se ga je 4.500 ljudi. Skozi leta je zanimanje nad preizkušnjo naraščalo, leta 2013 so tako iz podjetja Tough Mudder sporočili, da se je v premagovanju najraznovrstnejših ovir preizkusilo že milijon ljudi. Tekmovanja danes potekajo v več državah: Nemčija, Avstralija, Kanada, ZDA, Irska, Nova Zelandija.

Del denarja od registracij dajo tudi v dobrodelne namene.

Kako so se tekmovalci znašli na tekmovanju v mestu Henley na Temzi, si lahko pogledate spodaj.