Kelly je letala vzljubil že v otroštvu. Foto: Reuters
Kelly je letala vzljubil že v otroštvu. Foto: Reuters
Skozi leta je za modele odštel okoli 10 tisoč evrov. Foto: Reuters

67-letni Irec Michael Kelly je letala vzljubil že kot deček. "Pogosto sem na letališču Shannon blizu doma opazoval, kako letala vzletajo in pristajajo," je ponosni zbiratelj dejal za britanske medije, ob tem pa sramežljivo dodal, da si je vedno želel postati pilot.

Ker mu to ni uspelo, je začel zbirati modele letal, piše Reuters. "Mamo in očeta sem prosil, da me peljeta na ogled letališča Shannon. Tam sta mi kupila prvi model letala in od takrat sem z zbiranjem popolnoma zasvojen," je še povedal.

Kellyju je v želji po nakupu novih in redkih letalskih modelov uspelo prepotovati tudi dobršen del sveta. V njegovi zbirki 2.300 letal ni niti eno ustvarjeno v njegovi domovini. Za celotno zbirko je skozi leta Kelly odšel okoli 10 tisoč evrov.

"Nekateri zbiratelji z drugih delov sveta bi naredili vse, da bi jim prodal svojo zbirko," je še dejal in poudaril, da tega ne želi storiti. "Moja zbirka je moj spomin na moje življenje. Želim jo predati tistim, ki so 'krivi', da sem sploh vzljubil letala," še pove. 2.300 modelov je zato podaril letališču Shannon Airport na Irskem.