Navijačici BiH-a na kultni Marakani. Foto: EPA/Reuters
Navijačici BiH-a na kultni Marakani. Foto: EPA/Reuters
Navijači v Sarajevu med spremljanjem tekme. Foto: EPA/Reuters
Sarajevo v deliriju po zgodovinskem golu reprezentance BiH-a. Foto: Reuters
Za BiH so včeraj stiskali pesti tudi Brazilci. Foto: EPA/Reuters
Argentinci so za vroče ... Foto: EPA/Reuters
navijači v Sarajevu
Navijaški rekviziti jasno kažejo, kdo se je pomeril. Foto: Reuters
Argentinski želijo le eno ... svetovni pokal v svojih rokah. Foto: EPA/Reuters

Ne le v Sarajevu in drugih mestih po BiH-u tudi diaspora je včeraj glasno navijala za zmaje. Veliko je tudi Slovencev, ki so včeraj stiskali pesti za Bosno in Hercegovino, tudi v Beogradu in drugih mestih nekdanje skupne države je bilo veliko tistih, ki so upali na zmago novinke na SP-ju.

V drugem glavnem mestu BiH-a, kot je ameriško mesto St. Louis v Misuriju poimenoval tamkajšnji časopis St. Louis Post-Dispatch, je za rumeno-modre navijalo več tisoč navijačev.

Iz mesta, kjer naj bi s trebuhom za kruhom prišlo približno 70.000 prebivalcev BiH-a, prihaja tudi strelec gola Vedad Ibišević.

"To je bil prvi gol na SP-ju za državo, kjer je pred komaj 20 leti divjala vojna. V trenutku gola je bilo vzdušje na vrhuncu, nekaj, kar se ne da opisati z besedami," je zapisal prej omenjeni časopis. Eden izmed navijačev pa je zakričal: "To je prvič. Počutim se neverjetno. Rad imam svojo državo. Rad imam Bosno." Mlada navijačica pa je dodala, da je BiH kljub porazu proti veliki Argentini zmagovalka: "BiH je mlada država in za nas ta nastop na prvenstvu pomeni vse v življenju."

Na kultni Marakani so prevladovali argentinski navijači, zbralo naj bi se jih približno 60.000, bosanskih je bilo komaj za vzorec - nekaj sto, a njihovo navijanje je bilo, kot je videti iz videov, zelo bučno.

Bosanski-hercegovski mediji s ponosom pišejo o zgodovinskem nastopu svoje reprezentance, Dnevni Avaz je tako prepričan, da bo BiH dosegel še en zgodovinski uspeh, da se bodo uvrstili v drugi del SP-ja.

V Sarajevu so omogočili javni ogled tekem v navijaški coni Zmajevo gnezdo v središču mesta, kjer so navijači gol proslavili z bučnim navijanjem in prižiganjem pirotehničnih sredstev in bakel. Da bi lahko navijači pozno v noč izmenjavali vtise o tekmi, pa so mestne oblasti omogočile z odlokom, ki podaljšuje obratovalni čas lokalov. Tako na Hrvaškem kot tudi v BiH-u praktično ni ene same dejavnosti niti kotička države, ki v teh dneh ne bi bil v znamenju nogometne reprezentance.

Navijače je po prespani noči pohvalil tudi nogometni zvezdnik Edin Džeko, eden izmed dolžnikov v reprezentanci BiH-a: "Vem, da so nekateri nezadovoljni, vem, da nekateri mislijo, da bi lahko prikazali več, a vem tudi to, da je na tisoče in tisoče ljudi ponosnih na nas. Na žalost nam ni uspelo slaviti, čeprav smo dali vse od sebe," je zapisal na Facebooku, navijačem pa je razkril svojo napoved: "Že prej sem dejal, da se lahko uvrstimo v drugi krog, po Marakani pa sem o tem 100-odstotno prepričan! Verjemite v nas, saj nam je vaša podpora zdaj najbolj potrebna, bolj kot kadar koli prej."

Kanček vzdušja nam je iz Sarajeva prenesel fotograf Reutersa, v spodnji fotogaleriji pa si lahko ogledate tudi utrinke iz stadiona.