Ob vhodu v muzej obiskovalci najprej opazijo lutko očeta sodobne Turčije Mustafa Kemala Atatürka. Foto: EPA
Ob vhodu v muzej obiskovalci najprej opazijo lutko očeta sodobne Turčije Mustafa Kemala Atatürka. Foto: EPA
Madame Tussauds, Carigrad
Iz Hollywooda v Carigrad - Marilyn Monroe in Brad Pitt. Foto: EPA

Nova izpostava verige muzejev voščenih lutk ima značilen turški pridih. Ob vhodu v muzej obiskovalci najprej opazijo lutko očeta sodobne Turčije Mustafa Kemala Atatürka. "Mislim, da gre za najboljšo upodobitev doslej," je dejal Sarper Hilmi Suner, generalni direktor britanske družbe Merlin Entertainments, ki upravlja muzej.

Lutka ustanovitelja sodobne turške republike je na ogled tudi v londonskem muzeju Madame Tussauds, a je bila deležna številnih kritik, češ da ni podobna Atatürku in da je "v sramoto narodu". Ni pa, vsaj za zdaj ne, tam lutke sedanjega turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

V vosku je upodobljen tudi eden najbolj znanih turških pisateljev Yasar Kemal, ki je umrl lani. Sivolasi možak, ki sedi v naslonjaču, ima zanj značilna očala, srajco, po kateri je bil znan, in siv suknjič, ki ga je muzeju podarila pisateljeva družina.

V muzeju so na ogled tudi lutke turških športnih zvezdnikov. Med njimi je nogometaš Arda Turan, ki igra za Barcelono, v dresu turške reprezentance in zmagoslavni drži, potem ko je dal gol. Nekdanji košarkar Hidayet Türkoglu, prvi košarkar turškega rodu, ki je igral v ameriški ligi NBA, je na ogled v turškem rdeče-belem dresu, ko zabija koš. Turški pevec Zeki Muren, ki je oboževal ženska oblačila, pretirano ličenje in velja za gejevsko ikono, stoji v enem od kotov muzeja v bleščeči bluzi.

Poleg znanih Turkov so na ogled tudi lutke hollywoodskih zvezdnikov, kot sta igralca Brad Pitt in Julia Roberts, in športnikov, kot sta tenisač Rafael Nadal in tekač na kratke proge Usain Bolt.

Muzej naj bi znova privabil turiste v Turčijo, ki je bila letos tarča več terorističnih napadov. Celo v ulici, kjer stoji muzej, se je letos razstrelil samomorilski napadalec.