Brki Keitha Haubricha, ki so postali svetovni prvaki. Foto: EPA
Brki Keitha Haubricha, ki so postali svetovni prvaki. Foto: EPA

Več kot 300 tekmovalcev iz 20 držav se je ta konec tedna tako udeležilo svetovnega prvenstva brkačev in bradačev ter na ogled postavilo prave umetnine, v katere so oblikovali svoje brke in kocine na bradi.

Tekmovali so v več kategorijah, kot sta na primer "polna naravna brada" in "brki v prostem slogu", najbolje pa so se odrezali Američani, saj so osvojili devet kolajn.

Z Movembrom proti raku
Mesec november je zadnja leta posvečen brkom, za kar ima precej zaslug predvsem gibanje Movember - gre za zloženko slengovske besede "mo", ki je okrajšava za "moustache", torej brke, in mesec november. Je vsakoletni dogodek, ki traja ves november in spodbuja moške k puščanju brkov, gre pa za opozarjanje na zbiranje sredstev za moške zdravstvene težave, kot sta rak na prostati in depresija.

Gibanje izvira iz Avstralije, kjer si ga je pred dobrim desetletjem v neki pivnici zamislila skupina moških. Šalili so se o modi iz 80. let in ugotovili, da je čas, da se vrnejo brki, svojo zamisel pa so utemeljili z zbiranjem denarja za raziskave raka na prostati, da bi tudi moški končno spregovorili o svojem zdravju.

Filip Flisar - vodilni slovenski "brkač"
Gibanje ima že več kot milijon uradnih članov, samo lani pa je zbralo več kot 100 milijonov evrov prostovoljnih prispevkov oziroma donacij.

Movember ima podpornike tudi v Sloveniji, glavni promotor Movembra (in brkov) pri nas pa je seveda Filip Flisar, mariborski šampion v smučarskem krosu, ki si je brke naredil za svoj zaščitni znak.