Bavarska zabava bo letos na ogled znova postavila svojo nošo - dirndl za ženske in usnjene kratke hlače za moške. Foto: Reuters
Bavarska zabava bo letos na ogled znova postavila svojo nošo - dirndl za ženske in usnjene kratke hlače za moške. Foto: Reuters
Lani je okoli 6,4 milijona obiskovalcev spilo skoraj 6,7 milijona litrov piva. Foto: EPA

Oktoberfest bo v skladu s tradicijo tudi letos odprl münchenski župan, v tej vlogi pa bo prvič socialdemokrat Dieter Reiter. Čaka ga velik izziv, saj mora točno opoldne prvi 200-litrski sodček piva odpreti s čim manj udarci. Njegov predhodnik Christian Ude namreč drži rekord dveh udarcev.

Bavarska zabava bo letos na ogled znova postavila svojo nošo - dirndl za ženske in usnjene kratke hlače za moške, a glavna atrakcija bo kot vedno pivo. Lani je okoli 6,4 milijona obiskovalcev spilo skoraj 6,7 milijona litrov piva.

Cena litrskega vrčka pa bo letos v nekaterih izmed 14 velikih šotorov v središču bavarske prestolnice prvič presegla 10 evrov, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP napovedali v münchenskem turističnem uradu.

Poleg napitka iz hmelja, ki ga lahko na šestnajstdnevni zabavi prodaja le šest münchenskih pivovarn, bodo obiskovalci verjetno pogoltnili precej ogromnih prest, svinjskih krač, mesnih kroglic in drugih lokalnih specialitet.

Med tujimi obiskovalci največ Italijanov in Američanov
Oktoberfest vsako leto obišče množica turistov z vsega sveta, med katerimi prednjačijo Italijani in Američani, kljub temu pa zabava ostaja na prvem mestu bavarski dogodek - kar 72 odstotkov obiskovalcev je namreč iz te nemške zvezne dežele. Za München pa je Oktoberfest odlična priložnost za zaslužek - lani naj bi mesto z njim zaslužilo 1,1 milijarde evrov.

Tokrat pa bo imel Oktoberfest tudi malce slovenskega pečata. Na nedeljski povorki, ki je tradicionalno namenjena predstavitvi noš nemških zveznih dežel in okoliških držav, bo med okoli 8.000 nastopajočimi nastopila tudi pihalna godba iz Gorij pri Bledu. Kot ena izmed osmih godb bo s kratkim programom nastopila tudi pred tribuno s častnimi gosti. Gorjani bodo v Münchnu nastopili po zaslugi narodnih noš, v katere so se kot prva slovenska godba oblekli že leta 1967.

Prireditev, ki velja za enega izme simbolov Nemčije, sicer izvira iz zabave ob poroki bavarskega kralja Ludvika I. 12. oktobra 1810. Pozneje so jo premaknili na zgodnejši čas, ko je vreme v bavarski prestolnici običajno lepše, ime pa je ostalo. Od leta 1810 Oktoberfesta ni bilo le 24-krat. Odpovedali so ga v času obeh svetovnih vojn, med epidemijo kolere ter v obdobju hiperinflacije v 20. letih prejšnjega stoletja.