Končala se je letošnja izvedba San Fermina. Foto: EPA
Končala se je letošnja izvedba San Fermina. Foto: EPA

Vsak dan v času devetdnevnega festivala se ob 8. uri na stotine ljudi poda na 850 metrov dolg tek pred biki do mestne arene. Tudi danes jih je po mestu pred pobesnelimi živalmi dirjalo več kot tisoč, tek je trajal okoli dve minuti in pol, poškodovanih pa je bilo devet ljudi.

Mediji poročajo, da gre večinoma za praske in modrice, danes pa se je vsem uspelo izogniti ostrim rogovom. Te sreče pa niso imeli vsi - letošnja bilanca je 12 nabodenih tekačev, vendar pa nihče ni dobil usodnih poškodb.

Odkar so leta 1911 začeli prirejati ta festival, je na ulicah Pamplone umrlo 15 ljudi, nazadnje je bil tek za udeleženca usoden leta 2009.

Je pa na festival, ki pritegne na tisoče turistov z vsega sveta, tokrat padla drugačna črna senca - poročajo namreč o več spolnih napadih.

Američani derejo v Španijo
Festival je po vsem svetu zaslovel na začetku 20. stoletja, za kar je z delom Sonce vzhaja in zahaja poskrbel ameriški pisatelj Ernest Hemingway. Med najbolj množične obiskovalce štejejo Američani, ki predstavljajo četrtino vseh turistov.

Vseh dogodkov v okviru festivala v mestu s 300.000 prebivalci se sicer udeležuje skupno skoraj poldrugi milijon ljudi.