Jimmy Carter (skrajno levo) je bil predsednik ZDA v obdobju 1977-1981, George Bush od 1989 do 1993, Bill Clinton od 1993 do 2001, George W. Bush od 2001 do 2009 in Barack Obama od 2009 do 2017. Foto: Reuters
Jimmy Carter (skrajno levo) je bil predsednik ZDA v obdobju 1977-1981, George Bush od 1989 do 1993, Bill Clinton od 1993 do 2001, George W. Bush od 2001 do 2009 in Barack Obama od 2009 do 2017. Foto: Reuters
Lady Gaga
Lady Gaga je žrtvam orkanov namenila milijon dolarjev. Foto: Reuters

Trije demokrati in dva republikanca so se odzvali povabilu na koncert The One America Appeal, na katerem so zbirali sredstva za tiste Američane, Portoričane in prebivalce Ameriških deviških otokov, ki so zaradi divjanja orkanov Harvey, Irme in Marie ostali brez strehe nad glavo in vsega premoženja. Do zdaj jim je uspelo zbrati 31 milijonov dolarjev.

"Kot nekdanji predsedniki želimo pomagati sodržavljanom, da si čim prej opomorejo od teh katastrof," je dejal Obama, 44. ameriški predsednik, njegov predhodnik George W. Bush pa je izjavil: "Ljudje trpijo, a kot je izjavil neki Teksašan: Imamo veliko vode, a še več ljubezni."

Lady Gaga: "Potrebujemo drug drugega"
Peterica uglednih gostov je na odru skupaj poslušala ameriško himno, nato pa so sledili glasbeni nastopi. Presenečenje večera je bila Lady Gaga, ki se je v zadnjem času umaknila iz javnosti, saj se bori s hudo boleznijo fibromialgijo. Zaradi nje je prestavila tudi evropsko koncertno turnejo. Oblečena v bel kostim je zvezdnica v čustvenem nagovoru dejala: "Življenje nam včasih da milijon razlogov, da odnehamo, a mi se ne damo. Bolečina je naš velik stabilizator. V času katastrof zbrišemo razlike med nami in stopimo skupaj. Potrebujemo drug drugega, sicer ne bi preživeli." Nato je za klavirjem izvedla pesmi Million Reasons in The Edge of Glory.

Lady Gaga je predtem žrtvam orkanom že darovala milijon dolarjev, njena fundacija Born This Way pa je obljubila psihološko pomoč prizadetim, da se bodo lažje spopadli s travmami zaradi izgube svojcev ali lastnine.

V Teksas pa ni prišel zdajšnji ameriški predsednik Donald Trump, za katerega pred dnevi Obama in George W. Bush nista skoparila s kritikami, čeprav ga nista imenovala z imenom. Trump se je pojavil le v videosporočilu, v katerem je dejal: "Z Melanio želiva izraziti globoko hvaležnost za vašo izjemno podporo. Ta neverjeten trud nas opominja na to, da smo resnično en narod pod Bogom, združeni z našimi vrednotami in predanostjo drug drugemu."