Prenovljen tiranski trg. Foto: Reuters
Prenovljen tiranski trg. Foto: Reuters
Prestolnica Albanije Tirana. Na sliki Skenderbegov trg v centru mesta, desno Nacionalni zgodovinski muzej Albanije.
Prestolnica Albanije Tirana. Na sliki Skenderbegov trg v središču mesta, desno Nacionalni zgodovinski muzej Albanije. Foto: Rok Omahen

Skenderbegov trg je od zdaj brez avtomobilov, krasijo pa ga drevesa in vodne fontane. Trg je tlakovan s kamnitimi bloki iz vseh predelov države, ki simbolizirajo enotnost naroda.

Obnova je stala 13,5 milijona evrov.

Trg, ki se razprostira na 60.000 kvadratnih metrih, je bil v preteklosti središče mesta, na katero so ljudje množično prihajali iz številnih stranskih ulic. Nato je albanski komunistični diktator Enver Hoxha trg preoblikoval tako, da je na njem zgradil palačo kulture, narodni muzej in večnadstropni hotel. Nekoč je na trgu stal tudi Hoxhev kip, a so ga ob koncu komunističnega režima leta 1991 porušili jezni Albanci. Danes je osrednja znamenitost trga kip narodnega heroja Skenderbega, albanskega vojskovodje iz časov Otomanskega cesarstva.

Prenova pred volitvami
Kot poroča Reuters, naj bi socialisti premierja Edija Rame tudi na tak način želeli povečati priljubljenost med albanskimi volivci pred današnjimi parlamentarnimi volitvami. Oglasila se je tudi albanska opozicija, ki meni, da bi lahko denar v eni najrevnejših evropskih držav porabili koristneje.