Mladoporočenca Sumeyye in Selcuk. Foto: EPA
Mladoporočenca Sumeyye in Selcuk. Foto: EPA
Turški predsednik in njegova žena Emine imata štiri otroke - sinova Buraka in Bilala ter hčeri Esro in Sumeyye (na fotografiji). Foto: EPA

Zaradi poroke je bilo zaprtih več cest v Carigradu, širše območje dvorane Kucukcekmece, kjer je potekalo poročno slavje, pa je bilo zaprto za javnost. Po navedbah turških medijev je bilo na poročno slavje Sumeyye in Selcuka, ki sta se zaročila marca, povabljenih kar 6.000 gostov.

Nevestina poročna priča je turški premier v odhodu Ahmet Davutoglu, ženinova pa vodja generalštaba turške vojske, general Hulusi Akar. Z udeležbo Davutogluja na poroki naj bi turški predsedniški urad skušal utišati govorice o nesoglasjih med njim in Erdoganom, zaradi katerih naj bi Davutoglu prihodnji teden zapustil premierski stolček. Na poroko je povabljenih tudi več tujih voditeljev, med njimi iz Katarja in Pakistana.

Nevesta je podpredsednica proislamske skupine za zaščito pravic žensk
Sumeyye Erdogan je diplomirala na London School of Economics in bila svetovalka vladajoče stranke za zunanjo politiko v času, ko je bil njen oče turški premier. Potem ko je Erdogan leta 2014 postal predsednik države, je zapustila ta položaj, zdaj pa je podpredsednica proislamske skupine za zaščito pravic žensk.

Njen izbranec je študiral na tehnični univerzi v Carigradu in doktoriral na tehnološkem inštitutu Georgia v ZDA. Zadolžen je za tehnologijo v družinskem podjetju Bakyar Makina, ki proizvaja brezpilotne letalnike in sodeluje v več projektih razvoja turških obrambnih sil.