Za avtomobil Janis Joplin je neznanec odštel 1,76 milijona dolarjev. Foto: AP
Za avtomobil Janis Joplin je neznanec odštel 1,76 milijona dolarjev. Foto: AP

Porsche model 356C kabriolet iz leta 1965, ki so ga v četrtek pripeljali v New York, so najprej ocenili na 500.000 ameriških dolarjev, prodali pa so ga za 1,76 milijona dolarjev, je sporočila dražbena hiša Sotheby's. Dodali so, da gre za enega najpomembnejših porschejev vseh časov.

Pevka je avtomobil kupila leta 1968 za pičlih 3.500 dolarjev. Ker ji je bila barva porscheja dolgočasna, ga je prebarvala v "hipijevskem" slogu. Na njem je hribovita pokrajina, polna rož, metuljev in ptic. Na njem je tudi portret Joplinove in njenega benda. "To je fantastičen avtomobil, ki predstavlja umetnost, popkulturo in gibanja v družbi, in je tako prodoren in fenomenalen, kot je bila Joplinova," so povedali pri dražbeni hiši.

Pevka je avtomobil nenehno vozila. Parkiran je bil tudi pred hollywoodskim hotelom, v katerem je leta 1970 umrla zaradi prevelikega odmerka heroina.

Vse od takrat je bil porsche v lasti njene družine. Ta ga je leta 1995 posodila dvorani slavnih rock'n'rolla v Clevelandu, kjer je bil na ogled vse do nedavnega, ko je družina sporočila, da ga bo prodala.