Med čistokrvne pasme vlečnih psov sodijo pasme sibirski haski, aljaški malamut, samojed in grenlandski pes. Foto: BoBo
Med čistokrvne pasme vlečnih psov sodijo pasme sibirski haski, aljaški malamut, samojed in grenlandski pes. Foto: BoBo

Turistična društva in organizacije na območju Smlednika ter Slovenski klub vodnikov vlečnih psov so ta konec tedna organizirali 5. evropsko prvenstvo čistokrvnih polarnih vlečnih psov - med čistokrvne pasme vlečnih psov sodijo pasme sibirski haski, aljaški malamut, samojed in grenlandski pes.

Pasjih vpreg smo sicer običajno vajeni na snegu, kjer tekmujejo v kategorijah skijoring, pulka in vlečne sani, zunaj zimskih mesecev pa tekmovalci tekaške smuči in sani zamenjajo za tekaške copate in kolo ter tekmujejo v canicrossu ali bikejoringu. Pri canicrossu ima pes oprsnico in je z elastično vrvjo navezan na vodnika, ki je v športnih copatih, pri bikejoringu pa vodnik sedi na kolesu, ki ga vleče pes.

Čas imate še jutri
Tokratno tekmovanje v Smledniku poteka med 17. in 20. novembrom, če ste dogajanje zamudili v petek in soboto, imate jutri med 9. in 14. uro zadnjo priložnost, da si ogledate dirjajoče pse. Trasa tekmovanja bo potekala vse od vasi Dragočajna, po poljskih in gozdnih poteh do Valburge, mimo Hraš in Zapog, se nadaljevala proti Vogljam in Trbojam ter se končala v Dragočajni.

Vsi obiskovalci lahko brezplačno parkirajo na označenih parkiriščih v Dragočajni in Valburgi, od tam je mogoč dostop do same startno-ciljne ravnine v Dragočajni, kjer je najzanimiveje. Ogled prireditve je brezplačen, organizatorji pa obiskovalce naprošajo, da svojih hišnih ljubljenčkov ne vodite s seboj, ker bi utegnili ovirati potek samih tekmovanj.