Samuel Simon se bori za svoje življenje in tudi za življenje vseh živali. Foto: Reuters
Samuel Simon se bori za svoje življenje in tudi za življenje vseh živali. Foto: Reuters
Činčile bodo ostale pri življenju po zaslugi Samuela Simona. Foto: Reuters

Borec za pravice živali je z nakupom farme Adams Valley View Chinchilla Ranch v Kaliforniji rešil kosmatince, ki so živeli v izjemno slabih pogojih.

Reševalna akcija je odgovor na preiskavo PETE, ki je razkrila slabo ravnanje z živalmi na kmetiji - živali so bile nastanjene v slabih pogojih, izolirane v utesnjenih kletkah, obdane z žico, povrhu pa so njihovo krzno prodajali za "mastne denarce".

Zakonca Adams je o nakupu farme prepričal oglas iz leta 1966, ki je zagotavljal, da vzreja činčil lahko prinese milijone. Farmo sta prodala za 50.000 ameriških dolarjev, šele na koncu pa sta izvedela, da je v celoten posel vpletena tudi PETA. Ta je zahtevala tudi, da Adamsova podpišeta pogodbo, da na zemljišču ne bodo nikoli več gojili živali.

Objekt so zaprli, živali pa so preselili v center za živali San Diego, kjer zanje skrbijo veterinarji, Simon pa je tudi njim namenil 100.000 dolarjev donacij. Ko bodo kosmatinci okrevali, jih bodo dali v posvojitev.

"To je tvoj zadnji dan zlorabe, to je tvoj prvi dan svobode," je 59-letni Simon govoril činčilam, medtem ko se je skupaj z medicinsko sestro sprehajal od ene do druge.

"Prenehajte izvajati poskuse na živalih"
"Rad pomagam živalim. Vprašanje, ali se mi to finančno obrestuje, je brez pomena, to je moj denar in z njim počnem, kar želim. Je drag konjiček, ki sem ga izbral ob koncu svojega življenja."

Simon, ki se bori z rakom, potuje po vsem svetu, da bi branil pravice živali - z organizacijo Sea Shepherd Conservation Society so preprečili usmrtitev delfinov v Taidžiju na Japonskem, rešili so slone v enem izmed templjev v Indiji, ki so jih pretepali in izstradali, skupaj s PETO so rešili tudi zlorabljene cirkuške živali ...

Izvršni producent, devetkratni dobitnik nagrad emmy - svoj pečat je pustil pri serijah Cheers, Taxi, Prijatelji, Bes pod kontrolo, Hiša iz kart, Simpsonovi -, je že lani napovedal, da bo ves denar porabil v dobrodelne namene. Dejal je, da želi s svojim bogastvom pomagati v boju proti zlorabljanju živali in v boju proti lakoti, saj ima več denarja, kot ga lahko porabi, in da mu podarjanje predstavlja veliko zadovoljstvo. Njegova največja želja pa je: "Želim, da prenehajo izvajati poskuse na živalih."

Zdravniki so Simonu mu že pred dvema letoma napovedali, da bo živel le še od tri do šest mesecev, kot je sam dejal, pa mu veselje v njegovih zadnjih dneh (letih) prinaša to, da bodo njegovi milijoni uporabljeni v dobre namene.