To ni zgolj šport ali interesna dejavnost, to je način življenja, poudarjajo slovenski gasilci. Foto: BoBo
To ni zgolj šport ali interesna dejavnost, to je način življenja, poudarjajo slovenski gasilci. Foto: BoBo
V Lescah so se pomerili najboljši gasilci

Najtežji dve minuti v športu - Firefighter Combat Challenge je izziv, ki pokaže vse odlike gasilcev: adrenalin, moč, pogum in vztrajnost. V njem so se preizkusili gasilci iz Slovenije, Avstrije, Češke, Francije, Hrvaške, Gibraltarja, Italije, Kanade, Nemčije, Poljske, Velike Britanije in Združenih držav Amerike.

"Zadovoljni smo z letošnjim tekmovanjem. Tekmovalci so vsako leto boljši. Premikajo meje in sposobnosti ter svoje zmogljivosti. Prepričani smo, da je lahko vsa država ponosna na dosežke naših gasilcev, od katerih je velika večina prostovoljcev. Junaki, ki so psihofizično pripravljeni na ravni najbolj elitnih specialnih enot ali celo vrhunskih športnikov, so smetana svetovnega športnega gasilstva," je povedal Igor Marijan, projektni vodja ene najspektakularnejših gasilskih prireditev pri nas.

Kako poteka tekmovanje?
Gasilci tekmujejo s popolno operativno opremo, ki je težka 25 kilogramov. Preteči morajo po stopnišču v tretje nadstropje in s seboj nesti 20 kilogramov zvite cevi. Ko pridejo do vrha, odložijo cev in po vrvi potegnejo 20 kilogramov težko utež 12 metrov visoko, nato stečejo po stopnicah navzdol. Na poligonu tekmovalci s težkim kladivom udarjajo po železni kladi, ki jo morajo premakniti za en meter. Med ovirami tečejo 20 metrov, vzamejo polno cev z vodo in jo vlečejo nazaj 20 metrov ter z vodo zbijejo tarčo. Spustijo cev in zagrabijo 80 kilogramov težkega ponesrečenca, ki ga vlečejo 30 metrov do cilja.

Pri organizaciji tekmovanja v Sloveniji sodeluje več društev iz vse države, združuje pa jih to, da so vsi prostovoljci, kar jih tudi loči od gasilcev iz drugih držav. Slovenski prostovoljni gasilci se enakovredno kosajo s profesionalnimi gasilci. Na domačih tleh so slovenski gasilci v skoraj vseh kategorijah pobrali najprestižnejša odličja.

Oktobra pa najboljše gasilce čaka svetovno prvenstvo v Združenih državah Amerike, kamor se slovenski gasilci odpravljajo z velikimi željami po kolajnah. V ZDA nas bodo zastopali: Anže Habjan (PGD Podnart), Domen Pavlič (PGD Begunje), Gregor Stanonik (PGD Gorenja vas), Sebastjan Vovko (PGD Stara Cerkev) in Matic Zupan (PGD Moste).

V Lescah so se pomerili najboljši gasilci