Močan odsev sončnih žarkov z nebotičnika
Močan odsev sončnih žarkov z nebotičnika "walkie talkie" v londonski finančni četrti. Foto: Reuters

Londončani se že nekaj časa pritožujejo nad neznanskim bleščanjem stekel nebotičnika v gradnji, a vozniki imajo še večje težave - že več voznikov se je namreč pritožilo, da je vroč odsev sončnih žarkov stalil dele njihovih vozil.

Nazadnje je presenečenje doletelo lokalnega poslovneža Martina Lindsayja. Ko se je ta vrnil do svojega jaguarja XJ, parkiranega blizu nebotičnika v londonski finančni četrti, je ugotovil, da je pločevina avtomobila na eni strani ukrivljena, simbol jaguarja na pokrovu motorja in stransko steklo pa sta bila staljena.

Na vetrobranskem steklu je bilo sporočilo gradbenega podjetja, na katerem je pisalo: "Vaš avtomobil je poškodovan. Bi nas lahko poklicali?" Lindsay je za britanski BBC povedal, da ni mogel verjeti, koliko škode je nastalo.

Iščejo dolgoročne rešitve
Gradbeni in nepremičninski podjetji Land Securities in Canary Wharf Group sta se opravičili in plačali za nastalo škodo, tri parkirna mesta blizu nebotičnika pa so ukinili. V sporočilu sta podjetji zapisali, da problematiko odsevanja z nebotičnika jemljeta zelo resno in ocenjujeta dolgoročne rešitve, do takrat pa se bosta posvetovali z lokalnimi podjetji o začasnih rešitvah.

Fiziki so sicer namignili, da je za težavo kriva vbočena oblika "Voki-tokija", ki sončno svetlobo odseva z ozkim, močnim žarkom. Po poročanju britanskega časopisa The Times so v ponedeljek temperature blizu nebotičnika presegle 45 stopinj Celzija. Nebotičnik sicer še ni dokončno zgrajen, končan naj bi bil prihodnje leto.