Na tisoče oboževalcev se zgrinja v Memphis, da bi se poklonili legendarnemu kralju rokenrola. Foto: EPA
Na tisoče oboževalcev se zgrinja v Memphis, da bi se poklonili legendarnemu kralju rokenrola. Foto: EPA
Posestvo Graceland, kjer je Elvis umrl, je kot nekakšno romarsko središče ljubiteljev lika in dela Elvisa Presleyja. Foto: EPA

Mineva namreč 37 let od Elvisove smrti, oboževalci z vsega sveta pa se te dni zgrinjajo v Memphis, da bi proslavili obletnico smrti legendarnega glasbenika. Ob jubileju bodo v Memphisu v sklopu že tradicionalnega Elvisovega tedna (Elvis Week) priredili tudi spominski koncert.

Eden izmed vrhuncev Elvisovega tedna, na katerem praznujejo Presleyjevo kariero in življenje, je potekal včeraj, ko so se oboževalci s svečami v rokah sprehodili mimo njegovega groba in v njegov spomin prebedeli celo noč.

In rodi se kraj rokenrola
Elvis Aaaron Presley, morda najpomembnejša osebnost ameriške popularne glasbe 20. stoletja, se je rodil v Tupelu (zvezna država Misisipi) leta 1935. V Memphis se je preselil s 13 leti in se tam izšolal za električarja. Svojo prvo skladbo That's All Right Mama je posnel leta 1954, prvi velik uspeh pa je doživel dve leti pozneje s skladbo Heartbreak Hotel, ki je bila v prvem tednu prodana v 1,5 milijona izvodih.

V letih od 1957 do 1967 je izstopil iz okvirov čistega rokenrola in postal bolj komercialno usmerjen. Zadnjič je koncertiral leta 1976 v Las Vegasu.

Presley je na svetovnih glasbenih lestvicah kraljeval z uspešnicami, kot so Love Me Tender, Blue Suede Shoes, It's Now Or Never in Tutti Frutti. V svoji kratki karieri je posnel tudi okoli 30 filmov, med njimi Jailhouse Rock, King Creole in Elvis on Tour, s katerimi sicer ni prepričal stroke ali si prislužil kakih uglednih nagrad, pa je kljub temu postal eden najbolje plačanih igralcev svojega časa.

Presley je za posledicami srčnega napada (ki ga je spodbudilo dolgoletno uživanje pomirjeval in amfetaminov) umrl v 42. letu starosti 16. avgusta 1977. Obstajala pa je seveda tudi "teorija zarote", po kateri je Elvis svojo smrt zgolj zaigral, da bi ubežal pred nevzdržnim pritiskom slave in pozornosti vsega sveta. Njeni privrženci trdijo, da je Kralj umrl šele leta 1990, do tistega leta pa sta celo tabloida Weekly World News in The Sun redno objavljala razne članke, ki so namigovali na to, da Elvis še vedno živi.