Japonci, ki so mirni in zadržani, se v času obmetavanja s paradižniki popolnoma spremenijo, pravi župan občine Bunol. Foto: Reuters
Japonci, ki so mirni in zadržani, se v času obmetavanja s paradižniki popolnoma spremenijo, pravi župan občine Bunol. Foto: Reuters

Pred pričetkom festivala Tomatina so v Bunol pripeljali 150 ton paradižnika, ki so ga razdelili med udeležence. Organizatorji festivala gostom priporočajo, naj za Tomatino oblečejo stara oblačila in nosijo zaščitna očala. Ravno tako pozivajo, naj paradižnike pred metanjem stisnejo, saj s tem ublažijo udarec.

Za obmetavanje s paradižniki so morali gostje že tretjo leto plačati vstopnino v vrednosti desetih evrov. Z denarjem od vstopnic poskušajo organizatorji pokriti stroške festivala in omogočiti boljši nadzor nad naraščajočim številom obiskovalcev. Na letošnji Tomatini so prodali 17.000 vstopnic, ostale pa so razdelili med domačine. Preden so začeli vstop v boj s paradižniki zaračunavati, se je festivala udeležilo tudi po 45.000 udeležencev.

Ko Japonci ponorijo
Kot je dejal župan občine Rafael Perez, je festival tako priljubljen zato, ker vsakomur dovoli neškodljivo sproščanje stresa. Gosti iz nekaterih držav imajo težave z izražanjem čustev, je za španski radio povedal Perez in kot primer navedel Japonce, ki so mirni in zadržani, a se v času obmetavanja s paradižniki popolnoma spremenijo.

Tradicija obmetavanja s paradižniki se je pričela v letu 1954, ko je skupina domačinov sredi festivala s stojnice z zelenjavo vzela paradižnike in se pričela obmetavati.