Odprtja razstave se je udeležil tudi igralec DeVito, ki je v filmu Batman se vrača upodobil Pingvina. Foto: Reuters
Odprtja razstave se je udeležil tudi igralec DeVito, ki je v filmu Batman se vrača upodobil Pingvina. Foto: Reuters

Batman in Robin (1997) je le eden izmed filmov, posnetih po kultnem stripu Boba Kana in Billa Fingerja iz leta 1939. V novejši dobi je Batmana z njegovo skrito identiteto Brucea Wayna najprej prenesel kultni režiser Tim Burton v Batmanu (1989) in Batman se vrača (1992). Obakrat je naslovnega junaka upodobil Michael Keaton, v prvem filmu pa je bil nepozaben oskarjevec Jack Nicholson v vlogi Jokerja.

Sledili sta nadaljevanji pod režisersko taktirko Joela Schumacherja: Batman za vedno (1995) ter Batman in Robin (1997), ki je bil kljub šarmerju Georgeu Clooneyju v glavni vlogi doživel val negativnih kritik. Bralci revije Empire so leta 2010 film Batman in Robin celo razglasili za najslabšega med najslabšimi.

Po še nekaterih ne najbolj uspešnih poskusih je Batmanu staro slavo povrnil režiser Christopher Nolan s filmom Batman: Na začetku (2005) in nadaljevanjema Vitez teme ter Vzpon Viteza teme. V drugem delu je v vlogi negativca zablestel Heath Ledger, ki je za upodobitev Jokerja posmrtno prejel oskarja za stranskega igralca.

Dobri ali slabi filmi, Batman je postal legenda. Tega se zavedajo tudi v Kaliforniji, kjer so odprli razstavo, posvečeno filmom o tem superjunaku. Na razstavi si je tako mogoče ogledati filmske kostume, Batmanov avtomobil in fotografije s snemanja.