Barack Obama se je v soboto poslovil od ameriških medijev na tradicionalni večerji v Beli hiši. Foto: Reuters
Barack Obama se je v soboto poslovil od ameriških medijev na tradicionalni večerji v Beli hiši. Foto: Reuters
Donald Trump jr. z ženo
Večerje se je udeležil tudi Donald Trump jr. z ženo. Foto: Reuters
Emma Watson
Emma Watson se je zabavala na večerji v Beli hiši. Foto: Reuters
Michelle in Barack Obama
Michelle in Barack Obama - še zadnjič v ospredju večerje v Beli hiši. Foto: Reuters
Obama zbijal šale na račun Trumpa

V ospredju šal je bil pričakovano kandidat za republiško predsedniško nominacijo Donald Trump. Obama si je Trumpa privoščil predvsem na račun tega, da nima zunanjepolitičnih izkušenj - in da ga ni bilo na večerji. Kot je dejal, je zaradi tega "nekoliko prizadet". "Nazadnje smo se tako zabavali ... in tako presenetljivo je - imamo sobo, polno podpornikov, zvezd, kamer, in on reče ne."

"Morda je zaposlen s tem, da (nemški kanclerki) Angeli Merkel prek Twitterja pošilja žalitve," je dejal Obama. Trump je namreč znan po svoji strasti glede tvitov in ponavljajočih se kritikah na račun Merklove glede njene migrantske politike, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Republikanci ne morejo verjeti, da je Trump njihov najverjetnejši kandidat. Pravijo, da Donaldu primanjkuje izkušenj iz zunanje politike za predsednika. A bodimo iskreni, leta je preživel tako, da se je srečeval z voditelji širnega sveta: mis Švedske, mis Argentine, mis Azerbajdžana," je dejal Obama in pri tem imel v mislih tekmovanje mis Universum, katerega solastnik je bil Trump, navaja Reuters.

Šale tudi na račun Hillary in Sandersa
Navzoč je bil tudi prvi mož ameriških republikancev Reince Priebus. "Vesel sem, da si očitno presodil, da si zaslužiš prosto noč. Čestitke za ves uspeh. Republikanska stranka, proces nominacije ... vse deluje odlično. Kar tako naprej," mu je dejal Obama in s tem poslal bodico republikancem, ki ne vedo, kaj storiti s kontroverznim Trumpom.

Odhajajoči predsednik s šalami ni prizanesel niti strankarskim kolegom, kandidatoma za demokratsko predsedniško nominacijo, Hillary Clinton in Bernieju Sandersu, ter podpredsedniku Joeju Bidnu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Tukaj smo. Moj osmi in zadnji nastop na tem posebnem dogodku," je dejal Obama. "Če vam bo material všeč, ga bom prihodnje leto uporabil za Goldman Sachs." S tem je podražil Clintonovo, ki se je znašla pod plazom kritik, ker ni želela objaviti vsebine govorov za banko, s katerimi je leta 2013 zaslužila 675.000 dolarjev.

Sicer pa je o edini ženski kandidatki v predsedniški tekmi dejal tudi: "Prihodnje leto bo na tem mestu stal nekdo drug. Le ugibamo lahko, kdo bo ta ženska."

Sandersu pa je sporočil: "Bernie, videti si, kot da si vreden milijon dolarjev. Ali povedano drugače, da boš lahko razumel: videti si kot 37.000 donacij po 27 dolarjev," je dejal ameriški predsednik in se tako odzval na številne majhne donacije, ki jih je Sanders prejel med predsedniško kampanjo.

Po osmih letih osivel
Slabih devet mesecev pred iztekom mandata se je Obama pošalil tudi na lasten račun in se opisal kot sivolas mož, ki nima več težav z diplomatskimi klici ob treh zjutraj. Ponoči tako ali tako ne more spati, saj mora pogosto na stranišče, se je šalil.

Na večerji za dopisnike so vsako leto navzoče tudi številne znane osebnosti. Med drugim so bili letos povabljeni igralci Will Smith in njegova žena Jada Pinkett Smith, Morgan Freeman, Whoopi Goldberg, Jeff Goldblum, Rachel McAdams, Kerry Washington, Helen Mirren in Bryan Cranston ter pevka Aretha Franklin ...

Obama zbijal šale na račun Trumpa