Znamenita sekvoja je bila visoka 30,48 metra, premer debla pa je imela 6,7 metra. Foto: EPA
Znamenita sekvoja je bila visoka 30,48 metra, premer debla pa je imela 6,7 metra. Foto: EPA

Iz naravnega parka Calaveras so žalostno sporočili, da njihovo najbolj znano drevo, imenovano Pioneer Cabin Tree, ki je dolga stoletja kljubovalo različnim vremenskim pojavom, zadnje nevihte ni zdržalo.

Zanjo pa ni bil usoden sneg, saj ga je v parku zapadlo le za vzorec, ampak poplavljanje in zemeljski plazovi zaradi velike količine dežja, ki je zapadla ob močnem vetru.

Še v nedeljo zjutraj so skoznjo hodili obiskovalci parka, popoldne pa je pot dobesedno odplavilo, sekvoja je zaječala in sledil je padec, v katerem se "zdrobila" na koščke.

Dolga stoletja ponosa
Koliko natančno je bila stara znamenita sekvoja, ki je merila več kot 30 metrov v višino in je imela sedemmetrskim premerom debla, uradno ni znano, ocenjeno pa je bilo, da več kot 1000 let.

V 19. stoletju so jo "izdolbli" in tako dobili predor, skozi katerega so v preteklosti potovale konjske vprege in avtomobili, v zadnjem času pa so mimo smeli le še pohodniki. Prav ta umetno ustvarjeni predor pa naj bi odigral pomembno vlogo tudi pri njeni pogubi, saj je vplival na stabilnost.