Odstranjevanje ključavnic z mostov v Pragi ni enoatavno, saj je treba paziti, da ne poškodujejo ograj. Foto: EPA
Odstranjevanje ključavnic z mostov v Pragi ni enoatavno, saj je treba paziti, da ne poškodujejo ograj. Foto: EPA

Že pred leti so morale oblasti v mestu ljubezni, Parizu, obešanje ljubezenskih ključavnic prepovedati, saj je ograja na slovitem most Pont des Arts začela popuščati. Od takrat naprej v Parizu redno odstranjujejo ključavnice, ki pa se vedno znova znajdejo priklenjene na ograje.

Navada se je že davno razširila po Evropi, tudi na primer v Prago, kjer vsak mesec "zaradi neopravičljivega vandalizma" odstranijo okoli 150 ključavnic z ograj na mostovih. Kot je za Epo opozoril umetnostni zgodovinar Roman Kotrc iz tamkajšnje zveze za zgodovinsko zaščito, imajo mostovi in z njim ograje zgodovinsko vrednost in morali bi se truditi, da to ohranjamo, ne pa uničujemo.

Ni sicer popolnoma jasno, od kod ta običaj izvira, "lastijo" pa si ga Italijani, ki so prepričani, da so zaljubljenci po vsem svetu navdih našli v knjižni romanci Ho Voglia di Te (Želim si te) Federica Moccie (po njej so leta 2006 posneli tudi film), v kateri junak in junakinja ključavnico s svojima imenoma zatakneta na tretjo ulično svetilko na rimskem mostu Ponte Milvio, se poljubita in ključ vržeta v reko Tibero.

Običaj se je pred leti začel tudi v Ljubljani, kjer zaljubljenci ključavnice najpogosteje obešajo na Mesarskem mostu.

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotoutrinkov odstranjevanja ključavnic v Pragi.