Uravnoteževanje kamnov na italijanski obali. Foto: Miha Brinovec in Tina Rejc
Uravnoteževanje kamnov na italijanski obali. Foto: Miha Brinovec in Tina Rejc
Miha Brinovec v ustvarjalnem procesu. Foto: Miha Brinovec in Tina Rejc

V treh dneh si je kamnite postavitve umetnikov iz ZDA, Kanade, Portugalske, Francije, Velike Britanije, Italije, Slovenije in drugih držav na tridnevnem srečanju, imenovanem Bawi Italia in Equilibrio sul Paguro 2015, ogledalo veliko ljudi, je povedal slovenski predstavnik s povabilom organizatorja.

Na srečanju so lovljenje ravnotežja kamnov v teoriji in praksi predstavili tudi učencem štirih šol, nato pa so udeleženci kamne postavljali drug na drugega na skalnati plaži obale Marina della Lobra.

Miha se s tem ukvarja približno štiri leta, z umetnostjo gravitacije (Gravity Art), kot sam imenuje balansiranje kamnov, se je začel ukvarjati po tem, ko je na spletu zasledil nekaj fotografij "nemogočih" postavitev. "Poiskal sem najbližje kamne in jih poskusil uravnotežiti, začetna radovednost pa se je razvila v plodno ustvarjalno strast in tudi v meditativno prakso, saj sem kmalu opazil, da stvaritve tako vame kot v druge vnašajo občutek magičnosti in miru - občutek, da je vse mogoče."

Miha za inštalacije uporablja naravni kamen, izogiba pa se lepilom ali drugim sredstvom za lepljenje ali držanje skupaj. Vse, kar kamne drži skupaj, je zgolj gravitacija, je povedal Miha: "Proces postavljanja in uravnovešanja kamnov zahteva potrpežljivost, prilagajanje, počasno dihanje, mirne roke in ogromno spretnosti. Za dosego zahtevnega ravnovesja je treba uskladiti telesne in duševne elemente v realnem času – zdaj. Da postavitev obstane, je treba pri stiku dveh kamnov najti minimalno tri točke, ki so lahko na večji površini, lahko pa tudi na tako majhni, da se zdi, kot da je točka samo ena. S potrpežljivo prakso se te točke da začutiti in jih izkoristiti za raznovrstne stvaritve."

Nekaj fotografij, ki so jih posneli po tem, ko je Miha kamne uravnotežil, si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji.

foto: Miha Brinovec in Tina Rejc