Šajma je zmagovalka. Foto: Reuters
Šajma je zmagovalka. Foto: Reuters

Lepotno tekmovanje je dvignilo veliko prahu, tako so ga morali zaradi groženj konservativnih posameznikov - dve tekmovalki sta zaradi groženj s smrtjo tekmovanje tudi zapustili -, ti so tekmovanje označili za nemoralen dogodek, premakniti iz Basre v Bagdad.

Organizatorji tekmovanja so skušali izbor čim bolj približati lepotnim izborom, kot smo jih vajeni drugod po svetu, tako tekmovalke niso nosile naglavnih rut. A so organizatorji, to je nevladna organizacija za medije, kulturo in informiranje, kljub temu določili nekaj omejitev - dekleta se po modni brvi niso sprehodila v kopalkah, poleg tega pa so obleke morale segati pod kolena.

"Zelo sem srečna, ker Irak gre naprej," je dejala zmagovalka. "Ta izbor je Iračanom vrnil nasmeh na obraz." Dodala je, da se bo zavzemala za izobraževanje ljudi.

V Iraku so le enkrat organizirali izbor za mis, in to leta 1972. Organizatorji letošnjega tekmovanja, ki se bo vpisalo v zgodovino, pa obljubljajo, da bo lepotni izbor postal stalnica v prihodnjih letih.

Fotoutrinke s finalnega izbora si lahko pogledate spodaj.