Konjske vprege bi radi zamenjali s ... Foto: EPA
Konjske vprege bi radi zamenjali s ... Foto: EPA
Starinskimi električnimi avtomobili. Foto: EPA

Nad novim ukrepom lastniki konjskih vpreg niso niti najmanj zadovoljni, a jih najverjetneje čaka usoda newyorških kadilcev, ki so se prav tako neuspešno upirali "napredku" v času milijarderskega aktivističnega župana Michaela Bloomberga.

Konjarji se upirajo na vse kriplje, kajti to pomeni, da jim bodo naložili hudo breme nakupa električnega avtomobila, pri čemer bo mesto z raznimi pristojbinami napolnilo svoj proračun. Proti zamisli o električnih avtomobilih v parku je sicer organizacija Central Park Conservacy, ki skrbi za največjo umetno zelenico Manhattna. Po njihovem mnenju je več avtomobilov sredi pešcev, tekačev, otrok, turistov in kolesarjev zadnje, kar park potrebuje.

De Blasio se brani, da ne gre za dodatno prometno nevarnost, saj bodo avtomobili počasni. Župan razlaga, da bodo vozila počasna, saj bodo prevažala turiste, ki si želijo kaj ogledati.

Konjarjem pomaga tudi igralec Liam Neeson in so zelo glasni, vendar pa se je z argumentom humanega ravnanja z živalmi težko spopasti.

Avtomobil za 175.000 dolarjev
Prototip električnega avtomobila, ki ga je oblikoval Jason Wenig, so predstavili ta teden na newyorškem avtomobilskem sejmu.

Oblikovalec pravi, da bi jih prodajal za približno 175.000 dolarjev. Wenig pravi, da bodo njegovi avtomobili zunaj parka lahko vozili najhitreje 50 kilometrov na uro, v parku pa ne več kot deset kilometrov. Mestni svet ustrezno prepoved konjev v parku že pripravlja, za ukinitev konjskih vpreg pa so tudi zvezdniki Alec Baldwin, Lea Michele in Miley Cyrus.