V soboto je eden izmed vodnikov v Postojnski jami opazil, da je na steklo akvarija v Koncertni dvorani pritrjeno jajčece človeške ribice. Foto: Iztok Medja, Postojnska jama d. d.
V soboto je eden izmed vodnikov v Postojnski jami opazil, da je na steklo akvarija v Koncertni dvorani pritrjeno jajčece človeške ribice. Foto: Iztok Medja, Postojnska jama d. d.

iz leta 2013, ko je samica izlegla kar 22 jajčec.

Jajčeca človeške ribice so zelo redek pojav, oziroma skorajda čudež narave, saj se je avgusta 2013 prvič zgodilo, da so bili v turistični jami priča izleganju jajčec proteusa, ki sicer velja za eno izmed najbolj skrivnostnih bitij podzemlja.

Vodniki v jami so opazili, da je na steklo akvarija pritrjeno jajčece človeške ribice, ob njem pa je bila tudi breja samica, ki je jajčece čuvala. O dogodku so takoj obvestili oba biologa pri Postojnski jami, ki sta še isti večer preverila dogajanje v jami.

Za samico so zagotovili varno okolje
Primož Gnezda
in Sašo Weldt sta ob prihodu v jamo opazila, da je breja samica branila svoje edino jajčece in s silo preganjala druge ribice, ki so se ji poskušale približati. Zato sta biologa z lovilnimi mrežicami pazljivo prestavila ostalih šest proteusov iz akvarija v Koncertni dvorani in s tem samici omogočila mirno okolje.

Nevarnost za jajčece bi sicer lahko predstavljale tudi postranice, ki jim jajčece predstavlja slasten zalogaj. Vendar proteusov v zadnjem mesecu niso hranili, zato je v akvariju prisotnih le nekaj postranic, ki pa se načeloma skrivajo med prodom, so pojasnili v Postojnski jami.

Na čudež bo treba vseeno še malo počakati. Da samice človeške ribice izležejo jajčece, lahko namreč traja tudi več dni. Lahko pa se zgodi, da bo jajčeca, ki jih še ni izlegla, preprosto reabsorbirala in na ta način privarčevala energijo za naslednje razmnoževanje.