VW Golf II, ki ga je nekoč vozila Angela Merkel, je dosegel visoko ceno. Foto: EPA
VW Golf II, ki ga je nekoč vozila Angela Merkel, je dosegel visoko ceno. Foto: EPA
Avtomobil Mahmuda Ahmadinedžada
33 let stari peugeot iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada je bil na dobrodelni dražbi prodan kar za 1,8 milijona evrov. Foto: EPA

To je bil sicer že drugi poskus prodaje 22 let starega avtomobila - njegov lastnik, ki je želel ostati neimenovan, ga je poskušal prodati že na začetku aprila, a je prodajo ustavil, ker je dobil veliko neresnih ponudb.

V drugem poskusu je bil avto nato le prodan kupcu iz nemškega kraja Arnsberg. "Veseli smo, da je avto dobil nekdo, ki je pokazal pravo zanimanje," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izjavila tiskovna predstavnica Ebaya Sabrina Winter.

Dokumenti dokazujejo, da je bila Merklova, tedaj uslužbenka zadnje vzhodnonemške vlade, lastnica belega VW golfa serije II med letoma 1990 in 1995, nato pa ga je še leto dni vozil njen mož. Avto ima na števcu 190.000 kilometrov, njegov dozdajšnji lastnik pa ga je precej obtolčenega kupil pred letom dni.

Rabljeni golfi serije II, ki so jih vozili "navadni smrtniki", danes dosegajo ceno približno tisoč evrov, kar pomeni, da je bil nekdanji avtomobil Merklove kar nekajkrat preplačan, a to ni nič v primerjavi s ceno, ki jo je lani na spletni dražbi dosegel avtomobil iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Za Ahmadinedžadov peugeot še precej več
33 let stari peugeot iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada je bil na dobrodelni dražbi v mestu Abadan na jugozahodu Irana prodan za neverjetnega 1,8 milijona evrov! Tak avtomobil, peugeotov model 504, letnik '77, ki ima prevoženih natanko 36.867 km, je v Iranu sicer vreden približno 1.500 evrov, a dejstvo, da je bil njegov lastnik razvpiti iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, mu je krepko dvignilo ceno.

Posrednik podjetja, ki je postalo novi lastnik avtomobila, je povedal, da si je njegova stranka avtomobil želela zaradi osebnega zanimanja za predsednika Ahmadinedžada in zaradi njegove protijudovske drže. Na spletno stran dražbe se je sicer prijavilo več kot pol milijona kupcev, ponudniki pa so prihajali iz Evrope, ZDA in Azije. Z izkupičkom dražbe naj bi Ahmadinedžad zgradil 60.000 stanovanj za invalide in revne ženske, ki skrbijo za svoje družine.