Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je Miru Cerarju predal čebelnjak z dvema panjema. Foto: BoBo
Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je Miru Cerarju predal čebelnjak z dvema panjema. Foto: BoBo

kujejo spomladi.

"Čebele so nosilec življenja, brez njih na tem planetu življenje ne more iti naprej in so tako pomembne, da to skupaj z našimi čebelarji povzdignemo na svetovno raven, zato tudi predlagamo svetovni dan čebel," je poudaril Cerar ob predaji čebelnjaka, za katerega bo sicer skrbela čebelarska zveza.

Predaja je po Cerarjevih besedah simbolično dejanje, s katerim vlada sporoča, da skupaj s čebelarsko zvezo in vsemi slovenskimi čebelarji podpira razglasitev svetovnega dneva čebel pri Organizaciji združenih narodov.

Med, pridelan v Ljubljani, je kakovosten
"Mislim, da bo Slovenija za vedno zapisana kot ena tistih, ki z željo po ohranjanju čebel in drugih opraševalcev skrbi za izkoreninjenje lakote v svetu," je dodal Noč in opozoril, da je več kot tretjina svetovne hrane odvisna od čebel in drugih opraševalcev.

Noč je ob tem izrazil prepričanje, da čebele v Zeleni prestolnici Evrope ne bodo imele težav s pašo. Kot je dejal, je tudi med, pridelan v Ljubljani, zelo varen in kakovosten.

Na predaji je bil tudi kmetijski minister Dejan Židan, ki je prepričan, da bomo prvi svetovni dan čebel praznovali že prihodnjo jesen.