Kralj Matjaž se je vrnil pod Peco. Foto: BoBo
Kralj Matjaž se je vrnil pod Peco. Foto: BoBo
Sneženi gradovi kralja Matjaža

Tradicionalna prireditev se je začela v petek zvečer na smučišču Črna na Koroškem, kjer je potekalo tekmovanje v slalomu z baklami za pokal kralja Matjaža, sončna sobota, prave vremenske razmere in obilo snega pa so pod Peco privabili tudi številne ustvarjalce snežnih umetnin.

Romana Lesjak, županja občine Črna na Koroškem, je na prireditvi povedala: "Legenda o kralju Matjažu pravi, da je bil dober kralj in da bi ga Slovenci najbolj potrebovali. Vemo, da že dolgo spi in bi bilo prav, da pride med nas."

In priljubljeni kralj se je po dveletnem spancu le prebudil - zaradi neugodnih vremenskih razmer je bila lanska prireditev odpovedana. Sprehodil se je med ustvarjalci snežnih skulptur, nad svojo novo deželo pa je navdušen: "V tako snežno pravljico se je najlepše prebuditi in takšna naj bo tudi moja Slovenija, mala lepa dežela, polna lepih izdelkov, truda in veselja."

Poleg prihoda kralja Matjaža so v okviru zabavnega programa organizirali še nastop harmonikarjev, ognjeno predstavo, najboljšim ustvarjalcem pa so podelili nagrade. Prireditev se bo končala jutri, ko bodo na svoj račun prišli še najmlajši - na voljo bodo imelu pestre animacije, kot je iskanje zaklada, barvanje skulptur, lutkovne predstave in jahanje.

Vprašanje je, koliko časa se bodo snežne skulpture - vse od risanih junakov in živali do gradov ter snežnega parlamenta - obdržale, saj je visoka temperatura izdelovalcem povzročala precej težav, ker se je sneg hitro talil, je povedal eden izmed "gradbincev". Tako da le pohitite na Koroško, če želite videti snežne skulpture v živo.

Na prvi prireditvi Gradovi kralja Matjaža je leta 1993 sodelovalo osem ekip, nato pa je število iz leta v leto naraščalo. Rekordna je bila prireditev leta 2006 s 109 ekipami. Leta 2013 je na prireditvi sodelovalo 75 ekip, skupaj pa je doslej snežne gradove v Podpeci gradilo 1250 ekip. Doslej si je gradove ogledalo več 10.000 ljudi.

Fotoutrinke z letošnje prireditve si lahko pogledate spodaj.

Sneženi gradovi kralja Matjaža