Razstava bo odprta do 16. aprila prihodnje leto. Foto: Reuters
Razstava bo odprta do 16. aprila prihodnje leto. Foto: Reuters
Razstava Identiteta Vojne zvezd prihaja v našo bližino. Foto: Reuters

Muzej uporabnih umetnosti na Dunaju bo 18. decembra odprl razstavo Identitete Vojne zvezd (Star Wars Identities).

Na razstavi, ki bo na Dunaju gostovala vse 16. aprila prihodnje leto, bo na ogled postavljenih več kot 200 originalnih kostumov, rekvizitov, maket in umetnin. "Izredno pomembno se nam zdi, da večina eksponatov ni duplikatov. Kostume so igralci dejansko nosili, številne makete pa so bile uporabljene med snemanji," je povedala kuratorka Laela French, vodja arhiva Vojne zvezd v Združenih državah.

Na to temo je do zdaj pripravila že več kot 60 razstav, za katere pa mora vsakič izbrati med več kot 500.000 predmeti iz arhiva Muzeja pripovedne umetnosti Georgea Lucasa. V to razstavo je prvič vključila tudi dve figuri iz novega filma Epizoda VII: Sila se prebuja, in sicer droida BB-8 in kostum stormtrooperja prvega reda.

Zbirka za dunajsko razstavo zajema vseh šest filmov in televizijsko serijo Vojna zvezd: Vojne klonov.

Razstava Identitete Vojne zvezd želi gledalcem ponuditi več kot le ogled filmskih pripomočkov. "Ob sprehodu po prostorih vidimo kostume, rekvizite, filmske odlomke, hkrati pa se še nekaj naučimo, saj spoznamo znanstveno ozadje zgodb, dobimo vpogled v mitologijo in na koncu ugotovimo še, kateri lik bi sami igrali v univerzumu Vojne zvezd," je razložila Frencheva. Tako obiskovalci ne raziskujejo le sveta Vojne zvezd, temveč s pomočjo vprašanj, ki so jih sestavili strokovnjaki s področij psihologije, nevropsihologije, biokemije in genetike, tudi svojo lastno identiteto.

Nekaj utrinkov z razstave, ki je že gostovala v Parizu, si lahko pogledate spodaj. Dunajska razstava bo, kot rečeno, imela dodane elemente.