Na ladji Balmoral so potniki iz 28 držav. Foto: Reuters
Na ladji Balmoral so potniki iz 28 držav. Foto: Reuters
Ladja Balmoral po poti Titanika

Balmoral je odplul iz britanskega pristanišča Southampton in bo plul po povsem isti poti; v noči s 14. na 15. april se bo celo ustavil na mestu, kjer je Titanik trčil v ledeno goro in se nato potopil. Na ladji je 1.309 potnikov, postregli jim bodo z enakim menijem, kot so takratnim potnikom pred 100 leti, orkester pa bo igral enako glasbo.

Na ladji so potniki iz 28 držav, potovanje pa je bilo razprodano že pred dvema letoma, čeprav so morali zanj odšteti vse do 7.200 evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Med potniki je tudi nekaj potomcev potnikov s Titanika, ki zavračajo pripombe, da je takšno dejanje morbidno. Kot pravijo nekateri med njimi, bi radi videli kraj, kjer so umrli njihovi sorodniki.

Spominska slovesnost za Titanik
Na ladji Balmoral bo 14. aprila nekaj pred polnočjo tudi spominska slovesnost za žrtve Titanika. Na prizorišče nesreče bo takrat prispela še ena čezoceanka, in sicer iz New Yorka, kamor je bil namenjen Titanik, ki je na svojo prvo in edino plovbo čez Atlantik odplul 10. aprila 1912, nekaj pred polnočjo 14. aprila pa je trčil v ledeno goro. V nesreči je umrlo več kot 1.500 ljudi, ostanke ladje, ki je veljala za nepotopljivo, pa so našli šele leta 1985.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate nekaj utrinkov z ladje Balmoral, ki jih je v svet poslala agencija Reuters. Na njih lahko vidite, da so se številni potniki tudi s svojo opravo resnično potrudili, da bi se vrnili stoletje nazaj, na krov Titanika. Želimo jim čim bolj podobno potovanje, a seveda s srečnejšim koncem!

Ladja Balmoral po poti Titanika