Na newyorškem Times Squaru se je v petek zbralo več sto parov, ki so za fotografe uprizorili ponovitev slavnega poljuba iz leta 1945, ko se je s priznanjem poraza Japonske končala druga svetovna vojna. Foto: Reuters
Na newyorškem Times Squaru se je v petek zbralo več sto parov, ki so za fotografe uprizorili ponovitev slavnega poljuba iz leta 1945, ko se je s priznanjem poraza Japonske končala druga svetovna vojna. Foto: Reuters
Mornar na sliki naj bi bil Glen Edward McDuffie. Foto: AP

sredi Times Squara zagrabil medicinsko sestro in jo strastno poljubil ob novici, da je druge svetovne vojne konec.

Za ponovitev slavne fotografije so se v petek moški oblekli v mornarje, ženske pa v belo, nakar so se predali poljubljanju pred kipom originalnih slavljencev, ki so ga za to priložnost postavili na Times Squaru.

Fotografijo poljuba z naslovom V-J Day in Times Square je 14. avgusta 1945 posnel fotograf Alfred Eisenstaedt in velja za eno najslavnejših fotografij iz tistega obdobja. Objavljena je bila v reviji Life s podnapisom: "Na newyorškem Times Squaru se dekle, oblečeno v belo, oklepa svoje torbice in krila, medtem ko mornar brez vsakršnih zadržkov pritisne svoje ustnice ob njene."

Fotografu se je takrat tako zelo mudilo, da je moškega, oblečenega v mornarsko uniformo, in žensko v belem pozabil vprašati za ime, ki do danes ostaja skrivnost, čeprav se je doslej pojavilo 11 moških in tri ženske, ki trdijo, da so na fotografiji.

Kdo je mornar na fotografiji?
Nazadnje je sodna risarka Lois Gibson leta 2007 brez kančka dvoma potrdila, da je moški na fotografiji Glen Edward McDuffie, ki se je dogodkov spomnil tako: "Prišel sem s podzemne na Times Square, kjer so ljudje skakali od veselja. Ko sem izvedel, da bo izpuščen moj brat, ki so ga zajeli Japonci, sem se evforiji pridružil še sam. Neka medicinska sestra me je videla in razprla roke. Stekel sem k njej, jo poljubil, nato pa videl, da teče neki moški proti nama. Sprva sem mislil, da gre za ljubosumnega moža ali fanta, ki me bo kresnil. Nato pa sem videl, da gre za fotografa, in sklenil dekle poljubljati, dokler možak ne posname slike." Mornar z ikonične fotografije je umrl leta 2014.

Fotografija je postala simbol spontanega veselja, ko se je 14. avgusta 1945 predala tudi Japonska, vendar šele, ko sta jo v to prisilila jedrska napada na Hirošimo in Nagasaki. Na Times Squaru sta se takrat zbrala dva milijona ljudi, ki so se lahko prosto gibali in veselili brez nadležnih varnostnih ukrepov in pravil obnašanja.