V slogu Borata. Foto: BoBo
V slogu Borata. Foto: BoBo
Pogumni plavalci v Italiji. Foto: EPA
Tradicionalni novoletni portoroški skok v morje

Dogajanje je z obale spremljalo okoli 3.500 radovednežev in mimoidočih.

K visoki udeležbi so prispevali tako sončno vreme in relativno topla voda kot tudi boljša promocija same prireditve, ocenjuje Nino Cokan iz Športnega društva Slovenc. "Tisti, ki so enkrat skočili, se po navadi vračajo in potem še prijatelje pripeljejo." Kot je še spomnil, so bili začetki prireditve skromni, saj se jih je pred več kot desetletjem zbrala le peščica.

Udeleženci prihajajo iz vse Slovenije, od teh je še najmanj domačinov, ter tudi iz tujine. Letos so tako našteli udeležence iz osmih različnih držav. Najmlajši udeleženec šteje sedem let, najstarejša plavalka pa neuradno 86 let. Kot letošnjo novost so pred samimi skoki organizirali tudi supanje.

Prijavnina na skoke je znašala pet evrov, za kar pa je bil vsak udeleženec zavarovan za čas prireditve, poleg tega je dobil kozarec vina ali čaja, energijski napitek in čokoladico. "To je najcenejša prireditev v Sloveniji," poudarja Cokan. Vsak udeleženec je prejel diplomo ambasadorjev slovenskega morja, s katero se zaveže k skrbi za čistočo in promocijo slovenskega morja.

Od slovenske obale do Poljske
Cokan je bil sicer kritičen do odziva lokalnih hotelirjev, od katerih se noben ni odzval vabilu k sodelovanju. Cokan je to obžaloval, saj gre za "najbolj promocijski dogodek na novega leta dan v celotni Sloveniji, ne samo v tej občini".

Z njim bi lahko po njegovih besedah popestrili ponudbo za hotelske goste. Pač pa so skoke v morje dobro promovirali na ravni lokalnega turističnega združenja, z obiskom jih je prišla podpret tudi piranska podžupanja Meira Hot.

Na drugem koncu Slovenije, v Velenjskem jezeru, pa so potapljači Društva za podvodne dejavnosti Jezero Velenje priredili prav tako tradicionalni, že 21. novoletni potop.
Tradicionalno so sicer v hladno zimsko morje (ali jezero) skočili po številnih evropskih državah, med drugim v Franciji, na Nizozemskem, Nemčiji, Italiji, Portugalski, Poljski, Švici in Veliki Britaniji. Več utrinkov pa v spodnji galeriji.

Tradicionalni novoletni portoroški skok v morje