Pri biometričnih potnih listih so navodila za fotografije zelo striktna. Foto: Reuters
Pri biometričnih potnih listih so navodila za fotografije zelo striktna. Foto: Reuters
Tožnik meni, da bi vesele fotografije na dokumentih dvignile moralo naroda. Foto: Reuters

Primer se je na sodišču znašel, potem ko je neki francoski javni uslužbenec zaprosil francosko prizivno sodišče, naj dovoli smejanje na fotografijah za potni list, da bi tako pregnali "nacionalno depresijo", državi pa "dvignili moralo". Uradnik tudi meni, da bi veselejše uradne fotografije svetu poslale pozitivno podobo Francije.

A sodišče za lepe namene ni imelo posluha, ampak je presodilo, da morajo uradne fotografije ustrezati državnemu odloku z dne 5. februarja 2009, ki navaja, da mora biti portretiranec "s svojimi očmi in izrazom osredotočen na objektiv - izraz mora biti nevtralen, usta pa zaprta". Še dodatni napotki so sledili v uradnem diktatu z dne 13. januarja 2010, ki je znova poudaril: "Nikakor se ne smete smejati."

Neimenovani francoski uradnik se je na sodišče obrnil, potem ko je s svojo fotografijo za potni list stroga pravila kršil, kar sam zanika, saj pravi, da ima na fotografiji povsem nevtralen izraz, le kotički ustnic so rahlo zavihani navzgor.

Izrazi podpore
"Če bi nehali zahtevati od Francozov, da so na svojih uradnih fotografijah nesrečni, bi vsaj malce dvignili moralo naroda," je bil argument uradnikovega odvetnika, ki je trdil še, da bi bili lahko ljudje, podobno kot Mona Liza, v teoriji videti srečni tudi z zaprtimi usti in nevtralnim izrazom.

"Je odgovorno od oblasti, da v depresivni Franciji grajajo državljane zaradi smehljanja? Razen če hočejo, da imajo še naprej na uradnih dokumentih čemeren obraz, s tem pa moralo te države še bolj potiskajo navzdol," se je za AFP potožil uradnik.

V svoji prvotni razsodni je pariško sodišče decembra 2014 razsodilo proti nasmeškom - odločitev, ki jo je prizivno sodišče zdaj potrdilo. "Dan se je začel z nasmeškom in se bo končal z nasmeškom, ne glede na razsodbo: s širokim, iskrenim, ekspresivnim nasmeškom," je neimenovani tožnik povedal medijem pred sodiščem. "Zadnjih nekaj dni je stopilo z menoj v stik ogromno Francozov in mi izrazilo podporo. V sencah stoji z menoj cela vojska - cela vojska nasmeškov."

Mimogrede, tudi pri nas se na fotografijah za potne liste ne smeš smejati, izraz mora biti nevtralen, usta pa zaprta, so napotki na strani ministrstva za javno upravo.