Znamenita gibraltarska skala, ki je prepredena s predori. Foto: Reuters
Znamenita gibraltarska skala, ki je prepredena s predori. Foto: Reuters
Gibraltar
Gibraltar je britansko čezmorsko ozemlje, zaradi česar občasno pride do napetosti s španskimi oblastmi. Foto: Reuters

Apnenčasta pečina, imenovana Upper Rock, se dviga nad zalivom Algeciras. Mesto Gibraltar leži na ozkem pasu na zahodni strani, kjer se Skala manj odsekano spušča proti morju, notranjost Skale pa je prepredena s skrivnimi predori, ki so jih britanski inženirji izkopali pred začetkom druge svetovne vojne, saj so bile oblasti v Londonu prepričane, da je napad na Gibraltar zaradi strateškega položaja ob Gibraltarski ožini neizogiben.

Vse od takrat je bil dostop do množice predorov in skrivnih rovov omejen, zdaj pa jih želijo spremeniti v ogromno vinsko klet, v kateri bi bilo lahko shranjenih do 850.000 steklenic vina.

Ogromno prostora
"Želimo ustvariti največje podzemno skladišče vina na svetu. Naša Skala ponuja popolne razmere - 70-80-odstotno vlago, temperaturo zraka od 13 do 14 stopinj Celzija, brez svetlobe, brez tresljajev,"
je za Guardian dejala Tracy Lee iz gibraltarske vinske zadruge, in dodala: "Nekateri predori so res ogromni, vanje bi lahko spravili dva desettonska tovornjaka. Nekatere sobane imajo tako visok strop kot v kakšni katedrali. Neverjetno."

Vsi papirji pripravljeni
Ogromen sistem predorov je Tracy razkril njen oče, nato pa je začela sama raziskovati, ali bi bil apnenec primeren za shranjenje vina. V zadnjem času je tamkajšnje ministrstvo za obrambo veliko predorov predalo v upravljanje vladi, ta pa je nekaj podzemnih votlin odprla za skladiščenje in parkirna mesta. Vlada je naklonjena tudi ideji o preoblikovanju rovov v ogromno vinsko klet, saj je prepričana, da bi to za Gibraltar pomenilo še večji razmah turizma. Tako morajo zdaj strokovnjaki le še potrditi, da je apnenčasta notranjost skale res primeren kraj za zorenje vina.

Če jim bodo izsledki raziskav naklonjeni, se bodo dela začela že konec meseca, domnevno največja podzemna vinska klet na svetu pa naj bi bila končana v sredini leta 2017. Po besedah Leejeve se že javljajo pridelovalci vina z vsega sveta, ki se zanimajo za pogoje shranjevanja vina v Gibraltarju, zato naj bi vinska klet, ko bo v polnem delovanju, hranila za več kot 60 milijonov evrov steklenic. "Naše možnosti so resnično neomejene, saj je v naši skali kar 51 kilometrov rovov," je dodala.