Koncertno dogajanje na Kongresnem trgu bodo danes zvečer odprli zasedbi Mi2 in Cover lover, vsi ljubitelji narodno-zabavne glasbe pa bodo na svoj račun prišli od 27. naprej, ko bodo različni ansambli nastopili na Pogačarjevem trgu. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Koncertno dogajanje na Kongresnem trgu bodo danes zvečer odprli zasedbi Mi2 in Cover lover, vsi ljubitelji narodno-zabavne glasbe pa bodo na svoj račun prišli od 27. naprej, ko bodo različni ansambli nastopili na Pogačarjevem trgu. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Dedek Mraz
Dedek Mraz na kočiji z lipicanci, v spremstvu pisane druščine živali in številnih pravljičnih bitij ter glasbenikov godbe pihalnega orkestra Vevče, se bo danes prvič predstavil ljubljanskemu občinstvu. Foto: Organizator
Velenje
V vseh slovenskih mestih so poskrbeli za praznično okrasitev. Foto: Ksenija Mikor
Ognjemet
Le še nekaj dni nas loči do silvestrovega, ko bodo slovenska mesta razsvetlili ognjemeti. Foto: BoBo

Najbolj živahno in pestro je v prestolnici. Na Novem trgu so že od srede decembra izvaja glasbeni program, pred mestno hišo pa ob večerih Dobra vila izpolnjuje želje. Na prostem se v teh dneh vrstijo tudi predstave uličnih gledališč, drevi se bo na Mesarskem mostu tako začel zimski mednarodni festival uličnega gledališča Ana Mraz.

Zvečer bo zaživel tudi Kongresni trg, kjer boste lahko vse do 1. januarja lahko prisluhnili naslednjim izvajalcem in skupinam: Cover lover, Mi2, Neisha, Crvena jabuka, Adam, Siddharta, Danijela, Jasmin Stavros, Modrijani, Čuki, Nuša Derenda, Manca Špik in Primavista.

Od 27. decembra naprej bo glasba odmevala tudi na Pogačarjevem trgu, na odru se bodo zvrstili predstavniki popularne in narodno-zabavne glasbe, kot so: Pero Dimitrijevič z bendom, Klapa Bonaca, Ansambel Mladi godci, Mateja Malnar, Game Over, Ansambel Povratniki, Ansambel Pogum, Ansambel Viharnik, Ansambel Petan, Ansambel Rubin, Skupina Vanilla Vanilla, Ansambel Frančič.

V Mariboru svoje dejavnosti prilagajajo drugim aktualnim dogodkom v mestu, od česar je odvisna tudi usoda silvestrovanja. A vendar bodo zadnje dni starega leta na Trgu Leona Štuklja potekali številni koncerti, za vrhunec pa bo na silvestrski večer najprej poskrbela skupina Tabu. Več o silvestrovanju v drugih slovenskih krajih si boste lahko prebrali v naslednjih dneh.

Tradicionalni sprevod Dedka Mraza
Najmlajši se na veseli december najbolj razveselijo treh dobrih mož. Svoje delo je že končal Miklavž, počasi bo z delom opravil tudi Božiček, v zadnjih dneh decembra pa bo otroke razveseljeval predvsem Dedek Mraz. Ravno on šele začenja svoje obdarovanje pridnih otrok.

V Ljubljani se bo Dedek Mraz tako danes prvič predstavil, videli ga bomo lahko v tradicionalnem sprevodu na kočiji z lipicanci, v spremstvu pisane druščine živali in številnih pravljičnih bitij ter glasbenikov godbe pihalnega orkestra Vevče. Navdušene malčke, starše in njihove spremljevalce bo vsak dan obdaril z modrimi nasveti in sladkimi bonboni, Dedka Mraza pa bo v prestolnici mogoče videti vse do 30. decembra. Dobri mož s sivo kučmo in belo brado bo od 26. decembra naprej razveseljeval tudi najmlajše v Celju in Velenju, v Kopru jih bo obiskal 30. decembra, na Ptuju pa bo otroke poleg Dedka Mraza presenetila tudi teta Zima.

Poleg treh dobrih mož so stalnica večine prazničnih programov po slovenskih mestih tudi božično-novoletni sejmi. Sejme lahko obiskovalci med drugim že obiščejo v Ljubljani, Mariboru, Ptuju, Celju, Radovljici, Tržiču, Slovenj Gradcu, na Bledu in Ravnah na Koroškem.

Veselo po vsej Sloveniji
V Novem mestu so letos pripravili Najbolj nori teden, ki bo potekal vse do 31. decembra, pestro je tudi na Koroškem in na Primorskem. V Kopru lahko obiskovalci že obiščejo številne koncerte v okviru prireditve December fest, otroke in mladostnike pa bodo v predbožičnih dneh razveseljevale tudi glasbene in gledališke predstave. V Izoli pa je v polnem teku prireditev Decembrska zmrzal, ki ponuja pravljični program za otroke in odrasle.

Tudi novogoriški Bevkov trg je prizorišče, ki je ves december namenjeno predvsem druženju in srečevanju, v zadnjem decembrskem tednu pa bo pestro tudi v Kidričevi ulici. Ognjemeta letos ne bo, saj bodo denar raje namenili najbolj ogroženim družinam v občini.