Album 21 britanske pevke Adele je postal prvi, ki je že drugo leto zapored najbolje prodajan album na svetu. Foto: Reuters
Album 21 britanske pevke Adele je postal prvi, ki je že drugo leto zapored najbolje prodajan album na svetu. Foto: Reuters
Piratstvo
Glasbena industrija se še vedno spopada s spletnim piratstvom. Foto: EPA
Carly Rae Jepsen
Po podatkih IFPI-ja se je pesem kanadske pevke Carly Rae Jepsen Call Me Maybe uvrstila na prvo mesto med najbolje prodajanimi singli. Foto: Reuters

Po podatkih Mednarodnega združenja fonografske industrije (IFPI) je rast prodaje zrasla za 0,3 odstotka, na 16,5 milijarde dolarjev, kar bi lahko kazalo na dolgo pričakovan obrat v boju z digitalno revolucijo.

"Ne spomnim se leta, ki bi se v glasbeni industriji začelo s tako občutnim navdušenjem v zraku," je dejala vodja IFPI-ja Frances Moore in dodala, da je rast težko izborjen uspeh industrije, ki se je v zadnjem desetletju prenovila in spremenila.

V IFPI-ju so dejali, da je prihodek od digitalnih oblik glasbe, ki je v preteklem letu zrasel za devet odstotkov, končno nadomestil upad prodaje zgoščenk. Delež prihodka digitalnih oblik v celotni glasbeni industriji je lani dosegel 34 odstotkov, uporabniki pa so na svoje računalnike naložili 4,3 milijarde pesmi in albumov. "Na začetku digitalne revolucije so vsi mislili, da digitalno ubija glasbo," je dejal Edgar Berger, predsednik Sony Music Entertainmenta: "V resnici pa digitalno rešuje glasbo. Vsekakor verjamem, da to pomeni začetek svetovne rasti. Glasbena industrija lahko z optimizmom gleda v prihodnost."

Vendar pa industrijo še vedno bremeni spletno piratstvo, kjer bi glavno vlogo po mnenju Moorove morale prevzeti vlade. "Od oglaševalcev, iskalnikov, ponudnikov spletnih storitev in drugih posrednikov bi morale zahtevati več sodelovanja," meni.

Adelin album najbolje prodajan
Po podatkih IFPI-ja je najuspešnejši album leta 2012 album 21 britanske pevke Adele, ki je že drugo leto zapored najbolje prodajan album na svetu. V letu 2012 so prodali 8,3 milijona albumov, v letu 2011 pa so jih prodali kar 18,1 milijona. Drugi najbolje prodajan album je album Red ameriške pevke Taylor Swift, sledi britanska fantovska zasedba One Direction, ki zaseda tako tretje (album Up All Night so prodali v 4,5-milijonski nakladi) kot četrto mesto (album Take Me Home so prodali v 4,4-milijonski nakladi). Na peto mesto najbolje prodajanih albumom v letu 2012 se je uvrstila ameriška pevka Lana Del Rey z albumov Born To Die (3,4 milijona prodanih albumov).

Po podatkih IFPI-ja se je pesem kanadske pevke Carly Rae Jepsen Call Me Maybe uvrstila na prvo mesto med najbolje prodajanimi singli, sledili pa sta ji Gotyejeva pesem Somebody I Used To Know in uspešnica korejskega zvezdnika Psya Gangnam Style, ki je postal prvi video na portalu Youtube z več kot milijardo ogledi.