Mačke pospravijo preveč ptic. Kazen? 50 evrov davka za lastnika. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Mačke pospravijo preveč ptic. Kazen? 50 evrov davka za lastnika. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Samsungovi golobi
Ena bolj zabavnih šal: golobi, ki bodo "nosili" brezžični internet. Foto: Samsung
1. april - dan norcev in norčavosti.
Brussels Airlines
Letalska družba Brussels Airlines uvaja redne polete na Antarktiko. Foto: EPA
Pajkice
Na Hrvaškem ne bodo odločali o prepovedi nošenja pajkic. Foto: EPA
Tina Maze ni noseča. Foto: Reuters
Bale s Planinskega polja naplavilo v Vrhniki
Gobeta – vinjeta za gobe v Puconcih

Bolj ali manj izvirne potegavščine, zabavne šale in nespretni poskusi so na dan lažnivcev in norčavosti preplavili praktično ves svet. Nekatere šale so bile pripravljene tako temeljito, da jim je marsikdo verjel, spet druge si zgolj zaslužijo točke za izvirnost, a prepričale niso ravno veliko ljudi.

Ste tudi vi koga potegnili za nos? Se je kdo ponorčeval iz vas? Delite svojo izkušnjo v komentarjih pod prispevkom.

Brežični internet s fli-fy golobi
Britansko predstavništvo Samsunga je tako oznanilo, da bo kmalu "zaposlilo" golobe, ki bodo po središču Londona "tovorili" brezžične usmerjevalnike (routerje), s čimer bo družba mimoidočim ponudila brezplačen brezžični internet. Samsung si je izmislil celo ime za novo storitev: fli-fy golobi.

Japonski dnevnik je svoje bralce obvestil, da tokijska osrednja podzemna železnica uvaja nov način opozarjanja potnikov na to, da je čas za izstop - uporabili bodo (neprijetne?) vonjave. Tudi na postajah podzemne železnice bodo uporabili podobno taktiko: če bo vagon že poln, se bo pred vrati sprostil smrad.

Marsikoga je nasmejala tudi šala belgijske letalske družbe Brussels Airlines, ki je oznanila, da uvaja redne polete na - Antaktiko. Novo linijo je družba označila za "mejnik v zgodovini letalstva".

Na Škotskem bodo vozili po desni, mejo bo nadziral ZN
Na Otoku so deževale šale, povezane z (morebitno) odcepitvijo Škotske, o čemer bodo volivci odločali jeseni. Guardian je tako poročal, da bodo Škoti po odcepitvi namesto po "tradicionalni britanski" levi začeli voziti po desni, Independent pa je zapisal, da bodo po osamosvojitvi Škotske mejo nadzirali vojaki Združenih narodov.

Daily Mirror je za nos potegnil oboževalce fantovske zasedbe One Direction s "šokantnim" prispevkom, da jim severnokorejski voditelj Kim Džong Un ne dovoli nastopiti v Pjongjangu, če se ne preimenujejo v Un Direction, če se ne naučijo vojaških plesnih korakov in če si ne spremenijo pričesk v takšne, kot jo ima sam in kakšno je pred dnevi zapovedal tudi svojim državljanom.

Britanska vlada: Nič več selfiejev!
Še precej bolj pa je tiste bolj naivne britanske bralce razburil časnik Metro, ki je "razkril" najnovejšo namero vlade: prepovedati fotografiranje in objavljanje "selfiejev". Idejo je vladnim svetovalcem predstavil neki neznani Američan Louie Geary, član "hitrorastočega ameriškega gibanja za prepoved selfiejev".

Nemški časnik Frankfurter Rundschau se je pošalil iz svojih bralcev z novico, da je kitajski predsednik Ši Džinping med nedavnim obiskom v Nemčiji pohvalil vonj kanclerke Angele Merkel: "Tako lepo je moja soproga dišala, ko je bila noseča." Iz tega pa je časnik "sklepal", da skoraj 60-letna političarka pričakuje otroka.

Polnjenje blagajn: poštnina za e-pošto ...
Svoje bolj lahkoverne bralce je z informacijo, da bo treba plačevati poštnino tudi za elektronsko pošto, prestrašil še en nemški časopis, Hildesheimer Allgemeine Zeitung. "Najnovejša ideja deželne vlade, kako napolniti javno blagajno: tudi za elektronsko pošto bo treba kupovati znamke," je zapisal časnik.

... in davek na mačke
Podobno davčno šalo si je izmislil tudi švicarski časopis Der Tages-Anzeiger, ki je pisal, da namerava Zürich uvesti posebno dajatev za lastnike mačk v višini 50 evrov, s čimer želijo oblasti zaščititi v naravi živeče ptice, ki jih mestne mačke brezvestno pobijajo in s tem ogrožajo obstoj teh (menda redkih) živalskih vrst.

Novičarski portal tportal.hr se je z našimi sosedi pošalil z novico, da se želi premier Zoran Milanović pred naslednjim parlamentarnimi volitvami v zgodovino vpisani kot premier popotnik. Njegov naslednji uradni obisk bo na Ognjeno zemljo, kjer bo obiskal vseh 14 Hrvatov, ki tam živijo, in vsakemu namenil dan svojega dvotedenskega obiska, da se ne bi več počutili zapostavljene.

Na Hrvaškem referendum o prepovedi nošenja pajkic
Index.hr pa je poročal o državljanski pobudi skupine, združene pod imenom V imenu družine, ki namerava ob podpori vseh večjih verskih skupnosti zbirati podpise za razpis ustavnega referenduma o prepovedi pajkic. "Številne raziskave so pokazale, da so od vseh oblačil ravno pajkice uničile največ zakonskih zvez," je portal citiral eno izmed pobudnic, aktivistko Željko Markić.

Domače šale
Polni šal so bili v torek tudi slovenski mediji - od tega, da je naša smučarska šampionka Tina Maze noseča (Slovenske novice), do članka o tem, da se je francoski pisatelj Michel Houellebecq med nedavnim obiskom Ljubljane zaljubil v slovensko pesnico (Delo). Slovenska tiskovna agencija pa je poročala, da bodo na Goriškem začeli snemati film po romanu Alamut Vladimirja Bartola. Film naj bi režiral Tom Hooper, ki je med drugim režiral tudi uspešnici Kraljev govor in Nesrečniki.

Gobeta - vinjeta za gobe
Dnevnik Televizije Slovenija je poročal, da bodo v Puconcih uvedli poseben občinski davek, nekakšno vinjete, za nabiranje gozdnih plodov, na primer gob, in jo poimenovali gobeta. V Slovenski kroniki pa so se pošalili s prispevkom o tem, da na Vrhniki ob izvirih Ljubljanice opažajo bale sena, ki jih je tja naplavila voda s Planinskega polja - po podzemnih vodnih poteh, seveda. Oba prispevka si lahko ogledate na desni.

Radio Slovenija pa je v torek zjutraj poročal o najnovejši pobudi stranke DeSUS za oblikovanje vlade narodne enotnosti z levimi in desnimi strankami in o tem, da so v središču Maribora odkrili nafto. Oddaja za otroke Infodrom pa je marsikaterega šolarja neprijetno presenetila z informacijo, da bodo letošnje poletne počitnice za mesec dni krajše - začele se bodo 25. julija in končale 22. avgusta, s čimer bi vlada prihranila več kot 500 milijonov evrov. Na MMC-ju letos prvoaprilskih šal nismo objavljali. Pa saj se včasih zdi, da je skoraj vsaka vest v resnici - šala.

Bale s Planinskega polja naplavilo v Vrhniki
Gobeta – vinjeta za gobe v Puconcih