Zmagovalne slike (od zgoraj navzdol): Maks Lenart Černelč, Neža Jeklin in Ana Sršen. Foto: Google
Zmagovalne slike (od zgoraj navzdol): Maks Lenart Černelč, Neža Jeklin in Ana Sršen. Foto: Google

Otroci iz vse Slovenije so za natečaj ustvarjali priložnostne logotipe Doodle 4 Google na temo Slovenija in jaz. Žirija je izmed več tisoč prispelih prijav izbrala 30 avtorjev najboljših del.

Avtor zmagovalne risbice je osemletni Maks Lenart Černelč iz Osnovne šole Majde Vrhovnik v Ljubljani. Svojo sliko je pospremil z opisom: "Pravljična dežela Slovenija z morjem, soncem, gorami, Triglavom, rekami, gozdovi, medvedom, pticami, najstarejšo trto, kolesom, Bledom, pletno, Piranom, kurentom, kapniki, ultra lahkimi letali, Ljubljano, Mariborom ... Živim v Ljubljani. Na rdečem vozu sem jaz, okoli mene prijatelji, s katerimi se igram. Narisal sem tudi naše športnike: Tino, Primoža, Darkota, Roberta ..."

Zmagovalca natečaja, na katerem je sodelovalo 220 slovenskih šol, prijavljenih pa je bilo več kot 3.000 del, je izbral Googlov spletni oblikovalec in ilustrator Brian Kaas, poleg Maksa pa sta bila s spletnim glasovanjem izbrana še dva zmagovalca iz drugih starostnih skupin. V kategoriji od 9 do 12 let je zmagala Neža Jeklin iz Osnovne šole Kanal s svojo sliko Moja domovina - Slovenija, v kategoriji od 13 do 15 let pa Ana Sršen iz Osnovne šole Preserje pri Radomljah s svojim Bledom.

Pri Googlu natečaj Doodle 4 Google organizirajo že od leta 2008. Z njim mlade ustvarjalce pozivajo k oblikovanju doodla, ki v dobesednem prevodu pomeni čačko. V Sloveniji je natečaj letos potekal prvič, in sicer pod pokroviteljstvom ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter v sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana.

Z 8-letnim Maksom in Googlovim oblikovalcem Brianom Kaasom so se pogovarjali v oddaji Infodrom.

Doodle 8-letnega Maksa krasi Googlov brskalnik
Doodle 8-letnega Maksa krasi Googlov brskalnik