Zanimivosti
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 33 glasov Ocenite to novico!
Grad Rihemberk
V Evropi poznamo 32 vrst netopirjev, v Sloveniji jih imamo kar 30. Devet jih je na gradu Rihemberk, ki je pred kratkim po več kot desetletju odprl svoja vrata. Foto: BoBo
false
Netopirje že predstavljajo kot grajske znamenitosti in so kot taki tudi del grajskega programa. Foto: RTV Slovenija
false
Zaradi odmaknjenosti in tišine so na najstarejšem in največjem gradu na Primorskem svoj dom pred leti našli netopirji. V grajskih sobanah in kleteh domujejo od spomladi do jeseni in se tam tudi parijo. Foto: Katja Munih

Grajska znamenitost - na Rihemberku kar devet vrst netopirjev

Izjemno pomembne in zaščitene živali
30. julij 2017 ob 11:08
Nova Gorica - MMC RTV SLO

Na gradu Rihemberk nad Branikom, ki so ga pred dobrim mesecem znova odprli za obiskovalce, so v poletnih mesecih našteli kar devet vrst netopirjev.

V Evropi poznamo 32 vrst netopirjev, v Sloveniji jih imamo kar 30. Devet jih je na Gradu Rihemberk.

"Od teh sta ključni veliki podkovnjak in vejcati netopir, ki imata tukaj veliki porodniški koloniji. Po navadi ima vsaka samica po enega mladiča, redko dva, in za te mladiče tudi skrbi. Zanimivost velikih podkovnjakov je ta, da se včasih najdejo na teh kotiščih skupine mladičev, ob katerih so odrasle samice. Se pravi je gruča stisnjena skupaj, medtem ko samice mladiče prepustijo varuškam," je pojasnil biolog Klavdij Bajc z Zavoda za varstvo narave.

Netopirji so si za domovanje izbrali klet severnega palacija in hlev na južni strani gradu. Navadno so tu poleti, ko samice kotijo mladiče. Njihovo število precej niha: "Vejcatih netopirjev je od 200 do 300, velikih podkovnjakov imamo letos 150, samic brez mladičev, potem mladih podkovnjakov imamo vsako leto 10."

Netopirji so nočne živali. So tudi edini sesalci z letalno mreno, ki jim omogoča pravo letenje. Tudi njihova orientacija je zelo zanimiva, pojasnjuje Bajc. "Netopirji se v zraku orientirajo s pomočjo eholokacije, kar pomeni, da oddajajo zvočni signal nad 20 kiloherci. Ta zvok se odbije od plena od ovire in ga oni zaznajo. S pomočjo tega se orientirajo v prostoru."


Gre za eno največjih populacij teh vrst na Primorskem, zato je zelo pomembno, da se tu ohrani. Bo pa treba netopirje upoštevati pri obnovi gradu in programu. "Programe in način prenove gradu je treba prilagoditi netopirjem, njihovo okolje moramo spoštovati, prostora je dovolj," je povedala Nataša Kolenc z Mestne občine Nova Gorica.

Obiskovalci navdušeni nad srednjeveškim gradom
Prav novogoriška občina je lastnica najstarejšega in največjega gradu na Primorskem, ki je pred kratkim po več kot desetletju spet odprl svoja vrata. Občina je letos na gradu opravila najnujnejša vzdrževalna dela. Ravno zato si ga lahko obiskovalci brezplačno ogledajo le ob sobotah, nedeljah in praznikih. Večina jih je nad srednjeveškim gradom navdušena.

Največ obiskovalcev je bilo takoj po odprtju gradu, pred mesecem dni, je povedala Maruša Ličen iz Branika, ki je trenutno nekakšna začasna grajska ključarka: "Prvi konec tedna, ko je bilo okrog 250 ljudi, smo bili presenečeni. Pred tremi tedni jih je bilo okrog 180, en konec tedna jih je bilo 70."

Grad obiščejo predvsem domačini, ljudje iz bližnje okolice, zamejci, tujcev je malo, je dodala Ličnova. To ne preseneča, saj grad še nima označevalnih tabel niti zloženke. Obiskovalci si lahko za razsežno srednjeveško utrdbo ogledajo zunanje dele, obrambni zid, se povzpnejo na mogočni stolp in spustijo na grajski vrt. Notranjost gradu je potrebna obnove, zato ni odprta za javnost. Kljub temu so obiskovalci očarani, ugotavlja Ličnova: "Večina obiskovalcev je nad gradom zelo navdušena. Nekateri rečejo: 'Joj kako ste lepo obnovili grad,' čeprav grad ni obnovljen. Je samo očiščen in nevarni deli so zavarovani. Potem sprašujejo, kaj bo z gradom v prihodnosti, kakšne vsebine se bodo umestile, do kdaj bo grad odprt, kdo je lastnik ... Pogrešajo gostinsko ponudbo. Večina pa v gradu vidi velike možnosti!"

Označevalne table in krajša zloženka so v pripravi, je pojasnila Kolenčeva, vodja projekta Restaura, s pomočjo katerega na mestni občini pripravljajo vsebine, ki naj bi oživele grad.

Cena celovite prenove gradu je ocenjena na 8 milijonov evrov. Ker občina tega bremena ne bo zmogla, namerava vključiti zasebnega vlagatelja. Del gradu pa bo namenila za kulturno in turistično ponudbo tega dela novogoriške občine.

D. S., Ksenija Černuta (TV Slovenija), Nataša Uršič (Radio Koper)

VIDEO
Netopirji našli dom v gradu Rihemberk

Prijavi napako
Komentarji
Olorin
# 30.07.2017 ob 11:53
"V tujini bi tak grad oglasevali kot grad vampirjev in mnozice bi kar drle vanj"

... netopirji pa ven, kmalu bi bil le se "nekdanji vampirski grad".
pazi_mina
# 30.07.2017 ob 11:33
V tujini bi tak grad oglasevali kot grad vampirjev in mnozice bi kar drle vanj
nikagaja
# 30.07.2017 ob 11:57
slaba stran netopirjev so njihovi drekci. jaz imam vse "posrano" po balkonu in po stopnicah. zadrzujejo se pod fabjoni na obeh spicah hise. na spodnji strani ni zaprto in tako jim dobro sluzi kot porodnisnica - pod lesom namrec gnezdijo. jih je bilo pa letos manj kot druga leta.
skoviik
# 30.07.2017 ob 18:33
nikagaja...tudi sam imam srečo, da mi netopirji hodijo počivat na hišo in tudi kakat. Ne vem koliko netopirjev imaš in koliko časa jih imaš tam, ampak z drekci pa res ne bi smel bit problem. Če na pol leta čistiš se ti jih ne bi smelo dosti nabrat...ne vem od kod to pretiravanje. Pa uporabi jih v vrtu, za rože...guano se prodaja mimogrede
-mclaren-
# 30.07.2017 ob 16:15
sistemc. "Kar se mene tiče, netopirji prenašajo steklino in se jim je najboljše izogibati. Tako netopirjem, kot njihovim votlinam."

A veš, da ljudje prenašamo tudi "steklino" vendar temu mi rečemo negativism, ki duši našo družbo!
skoviik
# 30.07.2017 ob 18:30
artoum - netopirji se ne zaletijo v vetrnico. Netopirji so sesalci in imajo pljuča. V bližini vrtečega rotorja vetrnice se ustvarja podtlak, ki povzroči, da se zrak v netopirjevih pljučih razširi in tako netopir eksplodira. Ptiči tudi, v milijonih let kar obstajajo, še niso doživeli, da bi 100m visoko v zraku bila kdaj kakšna ovira, ki bi jih sklatila (razen drugega ptiča). Zato so se , posebej ujede ki so najbolj občutljive na vetrnice, navadile gledati samo dol - posebej mrhovinarji, ki iščejo mrhovino. Mrhovina namreč ne lebdi...
...upam, da se zavedaš, da če tebi ni jasno, da to še ne pomeni da ne drži. Tako meni kot tudi tebi marsikaj ni jasno na tem svetu...ampak to še ne pomeni, da tega ni in da ne obstaja. Sicer pa imaš ogromno literature na te teme tako v knjižnici kot na internetu, samo malo volje in funkcionalne pismenosti je treba zbrat.
artoum
# 30.07.2017 ob 13:23
HOR

meni ni jasno , kako se lahko "leteče živali " zaletijo v vetrnico. medtem , ko lahko lovijo med letom in to ponoči. pa za obične ptiče mi tudi ni jasno
fah-q
# 01.08.2017 ob 10:22
@artoum

ptič ni trapast, saj se ne zaleti v steber ali vetrnico na začetku lopatic. udari ga na koncu, ko pade ko strela z jasnega. vetrnica dosega hitrosti do 260 km/h. ne vem kako se karkoli živega, tudi če jo zagleda, lahko temu umakne...ne pozabi, da ti gledaš od daleč in prave hitrosti ne vidiš. ptič pa od tam ne pričakuje da bo kaj priletelo. še posebej ne ujede. zapovrh se to vrti dneve, tedne, mesece, leta in skozi čas se tam spodaj nabere kupe trupelc...
Janez1965
# 30.07.2017 ob 20:54
Zelo markanten grad in škoda ga je bilo postiti propadati, tako rekoč že na pol obnovljenaga...

Me pa zanima, kje so bili ti "ogroženi" netopirji preden so pozidali grad ????
por
# 01.08.2017 ob 23:48
V glavnem - naj 100 m stran zgradijo "grad" samo za netopirje, bo najceneje in predvsem ne bo skregajo z razumom.
por
# 01.08.2017 ob 21:33
Pa ceste je treba prepovedati. Kolk trupelc je šele tam.
HOR
# 30.07.2017 ob 13:15
Hitro kakšno "eko" vetrnico postaviti v bližini, da jih sklati.

Netopirji so zaradi določene specifike svoje naravne navigacije pri letu najbolj ogrožene žrtve vetrnic med letečimi živalmi
por
# 30.07.2017 ob 11:53
Mina, lol.
Ali prava zgodba in lastno izročilo ni dovolj dobro? Sploh pa kaj je lahko še manj izvirno kot pa grad in vampir? Drgač pa lol za ohranitev netopirjev. Sej so bli pred netopirji tam graščaki, a oni ne spadajo pod ohranitev živalskih vrst? (sarcasm)
Bivši uporabnik
# 30.07.2017 ob 13:40
A je Batagelj prevzel oglaševanje tega gradu?

Bo iz obiska gradu naredil "zgodbo" in obiskovalcem ponudil "doživetje".

Kar se mene tiče, netopirji prenašajo steklino in se jim je najboljše izogibati. Tako netopirjem, kot njihovim votlinam.
Kazalo