Zanimivosti
(6)
Gregorčki
Sv. Gregor je sicer do uvedbe gregorijanskega koledarja veljal za prvi pomladni dan. Foto: BoBo
Gregorčki
Pozdrav pomladi - gregorčki v Ljubljani je letos odpovedana, saj bi bil spust preveč nevaren. Foto: BoBo

Dodaj v

Gregorčki v Tržiču morda v znamenju Guinnessovega rekorda

Za spust so osnovnošolci pripravili kar 750 gregorčkov
11. marec 2016 ob 10:18,
zadnji poseg: 11. marec 2016 ob 13:18
Tržič - MMC RTV SLO, STA

Na predvečer gregorjevega na več lokacijah po Sloveniji potekajo tradicionalne prireditve. Po potokih in rekah bodo otroci spuščali gregorčke. Največ jih bodo spustili v Tržiču, kjer so jih na osnovni šoli iz podarjenih lepenk izdelali 750.

God sv. Gregorja, 12. marca, je do uvedbe gregorijanskega koledarja leta 1582 veljal za prvi pomladni dan. Takrat je bil dan že dovolj dolg, da obrtniki pri svojem delu niso potrebovali umetne razsvetljave. Luč so tako na predvečer gregorjevega simbolično vrgli v vodo, ta šega pa se v zadnjih letih ponovno vrača v številne kraje po Sloveniji. Po ljudskem izročilu velja gregorjevo za dan, ko se ženijo ptički.

V Osnovni šoli Tržič so letos v sodelovanju s podjetjem Pelar izdelali 750 gregorčkov, ki jih bodo zvečer spustili po Tržiški Bistrici. Projekt so že novembra lani prijavili komisiji, ki odloča o vpisu v Guinnessovo knjigo rekordov. Čeprav odgovora še niso prejeli, v Tržiču upajo, da bosta šola in s tem mesto ta laskavi naslov vseeno pridobila.

Prireditve tudi v drugih slovenskih krajih
Gregorčke bodo zvečer ob pomoči gasilcev spuščali tudi v kanjonu reke Kokre, predtem, ob 17. uri pa jih bodo izdelovali v Kranjski hiši na Glavnem trgu v Kranju.

V Ljubljani so bili zaradi visokega vodostaja Gradaščice in neprehodnosti kanala ob Eipprovi ulici organizatorji primorani odpovedati prireditev Pozdrav pomladi - gregorčki. Ob tem opozarjajo vse, ki bi kljub temu želeli svoje gregorčke spustiti po strugi Gradaščice, da je takšno početje trenutno preveč nevarno. V Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani bodo ob 16. uri izvedli otroško likovno delavnico izdelovanje gregorčkov, ki jih bodo nato spustili po svojem bajerju.

V Hiši Ljubhospica v Ljubljani so gregorjevo zaznamovali tako, da so dvorišče pred hišo okrasili s ptičjimi hišicami, ki jih je več kot 400 otrok iz desetih ljubljanskih vrtcev barvalo v preteklih dneh. Utrinke okraševanja si lahko ogledate v galeriji.

P. B., foto: BoBo
Prijavi napako
Komentarji
mercury89
# 11.03.2016 ob 13:48
Pri nas se gregorčki naredijo iz odpadnih materialov, ki bi tako ali tako končali v smeteh. Na koncu potoka se vsi gregorčki ulovijo v grablje in se jih pobere ven in odpelje na smetišče. Tako, da hudega onesnaževanja ni.
mend055
# 11.03.2016 ob 10:55
Gregorčki v Tržiču morda v znamenju Guinnessovega rekorda.
Za spust so osnovnošolci pripravili kar 750 gregorčkov

Dajte ga no lomiti no! Doseganje takih - in nesmiselnih - G. rekordov je tudi ekološko oporečno, saj se nato masa izdelkov vali po rekah navzdol .... Novinarji pa s takimi naslovi morda celo spodbujate šole, da jim naraste ADRENALIN ŠE V TEJ Guinness (ne pivo) smeri.
Vse z mero.
DamnDyD
# 12.03.2016 ob 20:43
Jaz sem prepričan, da povsod ulovijo te hišice. Ne vem, kdo bi bil tako neodgovoren, da bi dopustil namerno onesnaževanje v taki meri?
mend055
# 11.03.2016 ob 14:49
Če so objekti izdelani iz odpadni materialov in potem UJETI, pa v redu. A žal taka praksa ni vsepovsod. Sem parkrat videl, kako so plule hišice in čolniči s prižganimi svečami dol po toku rečice/potoka in vsi so bili srečni ker so videli in videli in videli lučke...
Če pa so iz organskih materialov (les, zemlja, rastline) pa ni tak problem če tega količinsko ni veliko...
juventina10
# 11.03.2016 ob 11:00
tole bolj vidim kot onesnaževanje narave.
Dux Ursus
# 11.03.2016 ob 10:51
Djurdjev dan v Trž`č:
https://www.youtube.com/watch?v=zQgPUDHq
Xto
Kazalo