Pešci bodo morali plačati okoli 30 evrov, če bodo kršili zakon. Foto: Reuters
Pešci bodo morali plačati okoli 30 evrov, če bodo kršili zakon. Foto: Reuters
false
Na prehodih za pešce v Honoluluju je prepovedana uporaba mobilnih naprav. Foto: Reuters

Prepoved velja za mobilne telefone, tablične računalnike in tudi različne naprave za igranje iger, določa zakon, ki so ga sprejeli julija, veljati je začel ta teden.

Ob prvi kršitvi bodo kršitelji kaznovani z globo v višini do 35 ameriških dolarjev (približno 30 evrov), pri nadaljnjih kršitvah pa bo kazen naraščala do 99 dolarjev (približno 85 evrov).

Zakon so sprejeli zaradi večjega števila smrtnih žrtev med pešci v prometnih nesrečah v ZDA. Po navedbah združenja oblasti, pristojnih za varnost v prometu v posameznih zveznih državah, je na ameriških cestah lani umrlo 5997 pešcev. Če bodo te številke potrjene, bo to 11-odstotno povečanje v primerjavi z letom pred tem.

Kritiki novega zakona opozarjajo, da gre za poseganje v zasebno življenje in primer pretirane regulacije. Župan Honoluluja Kirk Caldwell je julija ob podpisu zakona dejal, da si včasih želi, da "bi obstajali zakoni, ki jih ne bi bilo treba sprejeti" in da je "prevladala zdrava pamet". "Včasih nam primanjkuje zdrave pameti," je še povedal.