Putin v družbi nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija na eni izmed jaht. Foto: EPA
Putin v družbi nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija na eni izmed jaht. Foto: EPA

Trogirsko podjetje Brodotrogir je na svoji spletni strani potrdilo, da je v njihovi ladjedelnici Putinova luksuzna jahta, katere matično pristanišče je olimpijski Soči.

"Opravila na jahti, ki jo uporablja eden vodilnih svetovnih politikov, bi najverjetneje morala ostati skrivnost vse do konca remonta, a se je novica razširila po mestu," poroča Slobodna Dalmacija na svojih spletnih straneh.

Časopis dodaja, da v ladjedelnici niso želeli dodatno komentirati novice. Povedali so le, da se je ruski predsednik za remont Čajke v Trogirju odločil zato, ker je ladjedelnica ugledna. Za njen ugled so si prizadevali mnogo let.

Jahta Leo Fun je bila izdelana leta 2009 v Turčiji, pred tremi leti pa so jo kupili Rusi za 40 milijonov dolarjev. Uradno predsedniško jahto so kupili v mandatu Putinovega predhodnika Dmitrija Medvedjeva, potem ko je prišla v ruske roke, pa so jo poimenovali Čajka (Galeb).

Jahta, ki je dolga 53,8 metra, je bila narejena po načrtih italijanskega oblikovalca Paola Caliarija. Na luksuznem plovilu je prostora za 12 potnikov in še toliko članov posadke. Poleg predsedniškega apartmaja, ki je na tretji od štirih palub, ima tudi telovadnico, džakuzi, salon in bar ...