Igralci se v seriji Moja mošeja v preriji s humorjem spopadajo s predsodki, ki obkrožajo muslimansko skupnost. Foto: Reuters
Igralci se v seriji Moja mošeja v preriji s humorjem spopadajo s predsodki, ki obkrožajo muslimansko skupnost. Foto: Reuters

Ameriško Društvo za osebnost in socialno psihologijo je opravilo raziskavo, v kateri so odkrili, da so gledalci po ogledu humoristične nanizanke Majhna mošeja v preriji (Little Mosque on the Prairie) imeli manj predsodkov do muslimanov kot pred ogledom serije. Skupina gledalcev, ki so ji predvajali serijo, je bila po ogledu muslimanom bolj naklonjena kot testna skupina, ki je v istem času gledala priljubljeno nanizanko Prijatelji. Še bolj zanimivo je, da pozitivni občutki niso minili takoj po ogledu nanizanke, ampak so trajali več tednov.

"Mislili smo, da bo učinek serije manjši, saj so gledalci dnevno izpostavljeni prikazom muslimanov v vlogi teroristov, a se to ni potrdilo," je povedal avtor študije Sohad Murrar z univerze Madison v Wisconsinu.

Na rezultate raziskave se je odzvala tudi avtorica serije Zarqa Nawaz: "Hotela sem ustvariti serijo, ker sem bila jezna, da so nekateri muslimani še vedno takšni seksisti, a sem vesela, da mi je hkrati uspelo svojo skupnost prikazati v boljši luči. Sicer so me ljudje že prej spraševali, če menim, da bo serija spremenila pogled gledalcev na muslimane, a na to nisem imela odgovora. Zdaj vem, da vpliv ima, kar je fantastično."

Serija, ki se dogaja v majhnem mestu v Kanadi in so jo predvajali med letoma 2007 in 2012, je sicer med gledalci dosegla takšno priljubljenost, o kateri so snovalci serije ob začetku predavanja lahko samo sanjali, še poroča CNN.

Nanizanke, ki so se spopadle s predsodki
Ugotovitve, da televizijski program močno vpliva na mnenja ljudi in jih lahko spreminja, so se potrdile tudi v preteklosti. S pomočjo humorističnih nanizank, so ugotovili znanstveniki, se je v preteklosti že vzpostavil pozitivnejši odnos do Afroameričanov, led je prebila serija The Cosby Show, tudi pri nas priljubljena serija Will in Grace je razbila kar nekaj predsodkov, ki so obkrožali homoseksualce, serija Pod rušo (Six Feet Under), ki ostaja eden izmed vrhuncev ameriške televizije in praktično ni poznala tabujev, pa je mnogim spremila pogled na smrt.