Kuvajt je sprožil akcijo proti nošenju dvodelnih kopalk na javnih mestih. Foto: EPA
Kuvajt je sprožil akcijo proti nošenju dvodelnih kopalk na javnih mestih. Foto: EPA
Katar pa obvešča svoje obiskovalce, da pajkice niso hlače. Foto: EPA

Majhna, z nafto bogata monarhija ob obali Perzijskega zaliva želi s svojim zakonom preprečiti državljanom in turistom, da bi nosili dvodelne kopalke, saj bo v zakon vključena tudi prepoved v hotelih in na bazenih.

Odločitev je odobril predsednik kuvajtske Narodne skupščine Hamdam Al Azemi. Toda po poročanju Al Arabiya News zakonodajalci niso natančno definirali golote, temveč so samo izdali izjavo, v kateri močno kritizirajo ženske, ki so na nekaterih bazenih, plažah in v hotelih oblečene v bikini.

Pred uveljavitvijo zakona ga mora odobriti še tamkajšnja vlada. Leta 2011 je sicer odbor skupščine predlog za prepoved bikinija razglasil za neustavnega, ker bi bile po njem "prestopnice" zaradi kopalk in oblačil z globokim dekoltejem na plaži kaznovane tudi z zaporom. "Blažja" oblika kaznovanja pa bi bila denarna kazen.

Katar proti pajkicam
Vest o načrtovanem ukrepu Kuvajta je prišla v medije samo dan po tem, ko je Katar izdal dekret, v katerem pojasnjuje turistom, da pajkice niso hlače in da jih zato ne smejo nositi v javnosti. Prav tako so začeli izdajati letake, na katerih označujejo pajkice kot neprimeren kos oblačil za turiste.

Katarski muslimanski kulturni center je sprožil celo kampanjo Reflect Your Respect, s pomočjo katere poskuša turistom svetovati o pravilnem oblačenju. Vse to pa je samo začetek njihovih priprav na svetovno nogometno prvenstvo leta 2022, saj želijo obiskovalce ozavestiti o ohranjanju katarske kulture in vrednot.